Europese Commissie "erg bezorgd" over Italiaanse begrotingsplannen

Commissaris voor Economische Zaken Pierre Moscovici (links) en  vicevoorzitter van de Europese Commissie Valdis Dombrovskis (rechts).
Photo News Commissaris voor Economische Zaken Pierre Moscovici (links) en vicevoorzitter van de Europese Commissie Valdis Dombrovskis (rechts).
De Europese Commissie is "erg bezorgd" over de begrotingsplannen van Italië, zo bleek gisteravond uit een brief van vicevoorzitter Valdis Dombrovskis en Commissaris voor Economische Zaken Pierre Moscovici aan Rome. De Italiaanse regering voorziet een tekort van 2,4 procent van het bruto binnenlands product (bbp) in 2019, tegenover 1,8 procent in 2018. Dat is volgens de Commissie "een significante afwijking" van het gemeenschappelijk economisch beleid.

Volgens de Europese regels van het stabiliteitspact is Italië verplicht om zijn schuldenberg van meer dan 130 procent van het bbp sneller af te bouwen. Italië is de derde grootste economie van de eurozone.

De Italiaanse premier probeerde eerder al de financiële markten gerust te stellen door erop te wijzen dat de schuldenberg versneld zal worden afgebouwd. In 2020 zou het Italiaanse begrotingstekort 2,1 procent van het bbp bedragen en in 2021 1,8 procent. 

"Italië heeft nood aan een diepgaande wijziging van zijn economisch beleid. De bedoeling is dat een aantal maatregelen de economische groei versnellen, waardoor de Italiaanse schuldenberg tegen 2021 nog 126,7 procent van het bbp zou bedragen", zegt de regering in Rome. Ze wijst er ook op dat het structurele deficit op 1,7 procent van het bbp blijft.

De populistische partijen in de Italiaanse regering, de Vijfsterrenbeweging en de Lega Nord, hebben dure beloftes gedaan zoals hogere pensioenen en lagere belastingen. Dombrovskis en Moscovici vrezen dat deze plannen de schuldenberg nog zullen doen toenemen.
14 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Marc Krol

  Als alle landen hun schulden is niet betalen en allemaal op nul beginnen maar ook nooit meer schulden mogen maken is alles opgelost en dat te nadelen van maar een familie dus Europa stop met betalen en alles is opgelost

 • Jef Heffens

  Intussen tijd is hij zijn industrie aan het uitverkopen aan de Chinezen om toch maar sinterklaas te kunnen spelen.

 • Frans Peeters

  Enkel goedkeuringen die de gewone man belasten en uitpersen

 • Jef Heffens

  In deze heeft Europa gelijk. De huidige Italiaanse regering maakt hun bevolking iets wijs omdat ze liever Sinterklaas spelen dan hun burgers de waarheid te zeggen.

 • Tony Vandermaelen

  Die zijn alleen bezorgd over hun riante vergoedingen en voordelen. Ze zijn bezorgd, wat een klucht dat stomme Europa.