Europese Commissie bezorgd om geweld in Macedonië

AFP
De Europese Commissie toont zich bezorgd over het geweld in Balkanland Macedonië. Een verdere escalatie moet vermeden worden, verklaarde Johannes Hahn, Europees Commissaris voor Nabuurschapsbeleid, zaterdagavond in Brussel. Alle partijen moeten zich terughoudend opstellen, klonk het.

Bij een politie-actie tegen gewapende Albanezen in de Macedonische stad Kumanovo aan de grens met Servië en Kosovo zijn zaterdag minstens vijf agenten omgekomen. Een twintigtal raakte gewond.

Volgens de Macedonische minister van Binnenlandse Zaken, Ivo Kotevski, was de actie gericht tegen een terroristische groepering "vanuit het buitenland", die van plan was om Macedonische staatsinstellingen aan te vallen. De groep beschikt volgens hem over bommen en automatische geweren.

De politiemensen hebben het moeilijk, want ze moeten huis na huis doorzoeken in de smalle straatjes van Kumanovo. Af en toe wordt er hevig geschoten. Er zijn ook rookpluimen te zien boven de stad. In Kumanovo wonen veel etnische Albanezen, in het verleden waren er al spanningen.

De Macedonische president Gjorge Ivanov heeft zijn bezoek aan Moskou ingekort en is op de terugweg naar zijn land.