Europese Commissie akkoord met Duitse steunmaatregelen voor coronacrisis

Olaf Scholz.
EPA Olaf Scholz.
De Europese Commissie heeft toestemming gegeven voor steunmaatregelen van de Duitse regering voor bedrijven die in de problemen komen door het nieuwe coronavirus. Het gaat om noodleningen die de staatsbank Kreditanstalt für Wiederaufbau (KfW) mogelijk maakt.

Duitsland heeft toestemming gekregen voor noodkredieten tot 1 miljard euro voor bedrijven van iedere omvang, waarbij de KfW 90 procent van het risico op zich neemt. Daarnaast mag de KfW samen met commerciële banken aan bedrijven grotere leningen verstrekken, waarbij de overheid per lening maximaal 80 procent van het risico op zich neemt. De toestemming is sinds kort mogelijk omdat de Commissie de regels voor staatssteun heeft versoepeld, zodat overheden gemakkelijk economische noodmaatregelen kunnen doorvoeren.
De Duitse minister van Financiën, Olaf Scholz, kondigde eerder deze maand aan dat er geen limiet zit aan het Duitse steunprogramma voor bedrijven. Hij liet toen weten dat de KfW zo'n 500 miljard euro had klaarliggen om de grootste economie van Europa te ondersteunen.
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • ingrid grieten

  Waar bemoeit de EU zich mee? Binnen 48 uren konden ze wel beslissen om miljoenen migranten binnen te laten maar om eigen burgers tegen dit virus te beschermen zitten ze nu almeer dan 48 dagen te overleggen te praten en te vergaderen zonder ook maar een concrete actie te ondernemen. Stop dit hele EU circus.

 • Ricci Latte

  Euh... wat voor macht heeft de Europese Comissie nog in deze omstandigheden? Jaja... ik weet het, eerst Duitsland en Frankrijk bevoordelen tegenover de rest! Hopelijk valt dit kunstmatig Europa snel uiteen, dat kan er nog wel bij!!!

 • FRANS CORNELIS

  Wat had u anders verwacht , wie gaat zich daar voorwerpen en dit afkeuren.

 • kurt clybouw

  Nu komen ze zich moeien het is al lang duidelijk dat het ieder voor zich is nu wat interessant komen doen het eu parlement heeft bewezen onnodig te zijn

 • jaak Peeters

  Die hébben niet toe te stemmen! Zwijgen moeten die. Ze kosten ons al genoeg.