Europese auto-industrie vreest ware "aardschok" bij 'no deal'-brexit

BMW Mini’s op de productielijn in een fabriek in Oxford, ten westen van Londen.
AFP BMW Mini’s op de productielijn in een fabriek in Oxford, ten westen van Londen.
De Europese auto-industrie waarschuwt voor de rampzalige gevolgen van een brexit zonder akkoord. Dat zou het effect van een "aardschok" hebben op de productie van voertuigen in Europa.

"Het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie zonder akkoord zou een aardbeving veroorzaken voor de handelsomstandigheden, met miljarden euro's aan taksen die de keuze van consumenten aan beide kanten van het Kanaal dreigen te beïnvloeden", waarschuwen de Europese branchevereniging van autoconstructeurs ACEA, de vereniging van de onderaannemers (CLEPA) en 21 nationale verenigingen in een gezamenlijk persbericht.

"De autosectoren van de EU en het Verenigd Koninkrijk hebben een vlotte handel nodig en zouden erg bestraft worden door taksen en administratieve lasten op de onderdelen en de voertuigen", aldus Bernhard Mattes, voorzitter van de Duitse sectororganisatie. "Het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie moeten alle noodzakelijke maatregelen treffen om een brexit zonder akkoord te vermijden."
De verenigingen van de Europese autobouwers oordelen dat de bijkomende douanerechten in het geval van een 'no deal' op ongeveer 5,7 miljard euro zouden uitkomen.

Autoconstructeurs zoals het Duitse BMW, het Franse PSA en het Japanse Nissan hebben momenteel fabrieken in Groot-Brittannië. De toekomst van die fabrieken is onzeker bij een brexit zonder akkoord.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.