Europees vicevoorzitter spreekt over 'Greta syndroom': “Leuk zo protesteren tegen klimaatverandering. Zolang niemand je vraagt ervoor te betalen”

De "voltallige" Europese Commissie steunt de ambitie van jonge mensen om de strijd met klimaatverandering aan te gaan. Dat onderstreept de woordvoerder van voorzitter Ursula von der Leyen vandaag, nadat vicevoorzitter Josep Borrell luidop twijfelde aan het engagement van de klimaatbetogers.
AP, AFP De "voltallige" Europese Commissie steunt de ambitie van jonge mensen om de strijd met klimaatverandering aan te gaan. Dat onderstreept de woordvoerder van voorzitter Ursula von der Leyen vandaag, nadat vicevoorzitter Josep Borrell luidop twijfelde aan het engagement van de klimaatbetogers.
De "voltallige" Europese Commissie steunt de ambitie van jonge mensen om de strijd met klimaatverandering aan te gaan. Dat heeft de woordvoerder van voorzitter Ursula von der Leyen vandaag onderstreept nadat één van de vicevoorzitters van de Commissie deze week luidop twijfelde aan het engagement van de klimaatbetogers. 

Vicevoorzitter Josep Borrell stelde zich de vraag of jongeren die de straat opgaan om meer actie tegen klimaatverandering te vragen zich bewust zijn van de kostprijs van hun eisen. En of ze ook bereid zijn om hun levensstandaard te verlagen, bijvoorbeeld om steun voor werkloze Poolse mijnwerkers te financieren. 

Twijfel

"Het idee dat jonge mensen ernstig geëngageerd zijn om klimaatverandering te stoppen - we zouden dit het 'Greta syndroom' (naar de Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg, nvdr.) kunnen noemen... - Sta me toe daaraan te twijfelen. Het is leuk om te demonstreren tegen klimaatverandering zolang niemand je vraagt ervoor te betalen", wierp Borrell op. 

De opmerkingen van de 72-jarige Spanjaard, die hoge vertegenwoordiger van het Europees buitenlands beleid is, rijmen niet echt met het narratief van een Commissie die de strijd tegen klimaatverandering tot een speerpunt van haar beleid heeft gemaakt. Met de Green Deal wil ze van Europa tegen 2050 een klimaatneutraal continent maken. 

“Voltallige college achter Green Deal”

"Het voltallige college staat achter de Green Deal, die de ambities van jonge, en minder jonge mensen in de strijd tegen klimaatverandering erkent en ondersteunt", reageerde de woordvoerder van von der Leyen vandaag. De Green Deal kan die ambities waarmaken, stelde hij, en dat op een manier die rekening houdt met "de dagelijkse beperkingen waarmee iedereen te maken heeft" en "niemand achterlaat". 

Van het bestaan van een 'Greta syndroom' is de Commissie dus nog niet op de hoogte. "Ik denk niet dat het Greta syndroom al als een medische toestand is gedefinieerd, dus het antwoord is 'neen'", maakte de woordvoerder duidelijk. 

“Onwaardig”

De groene fractie in het Europees Parlement wil uitleg van Borrell tijdens de plenaire vergadering, volgende week in Straatsburg. Volgens cofractieleider Philippe Lamberts zijn de verklaringen "onwaardig" voor een vertegenwoordiger van de EU. "Ten eerste omdat ze een flagrant voorbeeld van paternalisme zijn, en vervolgens omdat ze Europeanen tegen elkaar uitspelen", tweette de Belg.

Belg Philippe Lamberts, covoorzitter van de groene fractie, met Europees Commissievoorzitster Ursula von der Leyen (archiefbeeld). Hij vindt de verklaringen van Borrell "onwaardig" voor een vertegenwoordiger van de EU.
EPA Belg Philippe Lamberts, covoorzitter van de groene fractie, met Europees Commissievoorzitster Ursula von der Leyen (archiefbeeld). Hij vindt de verklaringen van Borrell "onwaardig" voor een vertegenwoordiger van de EU.59 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • william Masson

  Inderdaad Jef Pauwels voor groen gebakken wind en lucht.

 • Philippe Claes

  die man heeft gelijk !

 • Jef Pauwels

  De groene revolutie zal ons op termijn niets kosten maar opbrengen. Wist je dat we dagelijks 1 miljard euro betalen aan de schurkenstraten voor onze energievoorziening? Deviezen die we kunnen gebruiken voor iets anders. Je moet het willen zien natuurlijk.

 • Betty Dams

  Eindelijk durft er eens een politicus in het openbaar de waarheid te zeggen. Die man heeft honderd procent gelijk. Spijbelen en eens een dagje naar Brussel gaan betogen is allemaal leuk. Maar tienduizenden euro’s meer betalen voor een huis of bijna de dubbele prijs voor een elektrische auto ipv een benzine en de lol is er snel af.

 • Jan De Korte

  hij heeft gelijk. en de commissie direct zich distancieren gewoon uit eigenbelang