Europees recordbedrag voor voedselhulp

De Europese Commissie heeft vandaag een bedrag van 160 miljoen euro vrijgemaakt voor voedselhulp aan de armste regio's ter wereld. Het gaat om de hoogste som die de Commissie ooit heeft uitgegeven voor voedselhulp.

Prijsstijgingen
De Europese enveloppe moet ten goede komen aan bijna 19 miljoen mensen in onder meer de Hoorn van Afrika, Centraal-Afrika, Afghanistan en de Palestijnse gebieden. Dat Europa meer geld vrijmaakt dan ooit tevoren, heeft onder meer te maken met de spectaculaire stijging van de prijzen voor grondstoffen en voedsel. Alleen al de prijs van tarwe steeg vorig jaar met liefst 81 procent. Daardoor is er steeds meer geld nodig om de bevoorrading op peil te houden.

"Opdrogen vermijden"
"Kwetsbare mensen in vele van de armste landen ter wereld worden steeds meer blootgesteld aan natuurrampen, conflicten en economische factoren die snel kunnen leiden tot situaties waarin mensen honger moeten lijden", zo begon eurocommissaris voor Humanitaire Hulp Louis Michel aan. "Dit is misschien geen tsunami of aardbeving, maar de inflatie van de voedselprijzen werkt humanitaire noden in de hand en we moeten vermijden dat de financiële middelen voor de meest kwetsbare bevolkingsgroepen opdrogen."


De prijzen voor grondstoffen als tarwe, maïs en soja bereikten dit jaar recordhoogtes en niets wijst erop dat de prijzen op korte termijn zullen dalen. Volgens experts zouden ze ten vroegste tegen het einde van dit jaar stabiliseren. Vorig jaar reserveerde de Commissie 135 miljoen euro voor voedselhulp. (belga/sd)