Europees president Tusk zet Boris Johnson op zijn plaats over Hitler-vergelijking

Tusk met Rasmussen.
REUTERS Tusk met Rasmussen.
Europees president Donald Tusk dient de Britse toppoliticus en Brexit-boegbeeld Boris Johnson van repliek over diens uitlating dat de doelstellingen van de Europese Unie gelijkaardig zijn aan die van Adolf Hitler. Johnson lijdt aan "politiek geheugenverlies", zegt Tusk na een onderhoud met de Deense premier Lars Lokke Rasmussen.

"Ik kan niet langer zwijgen wanneer ik hoor dat de Europese Unie vergeleken wordt met de plannen en projecten van Adolf Hitler. Zulke absurde argumenten zouden totaal genegeerd moeten worden, ware het niet dat ze uitgesproken werden door een van de meest invloedrijke politici in de regerende partij", zo verklaarde Tusk. Johnson overschreed volgens de Pool "de grenzen van een rationeel discours" en gaf blijk van "politiek geheugenverlies".

Brexit
Johnson is boegbeeld van dat deel van de Britse conservatieve partij dat Groot-Brittannië uit de Europese Unie wil halen. Volgende maand mag de Britse kiezer in een referendum stemmen over dat lidmaatschap en in de campagne trekt Johnson momenteel alle registers open. "Napoleon, Hitler (en) verschillende anderen hebben dit geprobeerd (Europa te verenigen onder één gezag, nvdr) en telkens eindigde dit tragisch", zei hij het voorbije weekeinde in een kranteninterview. "De EU is een poging om hetzelfde te bereiken via andere methodes".

"Problemen niets te maken met EU"
Tusk wijst erop dat de "huidige sfeer van onzekerheid" in Europa gevoed wordt door "crisissen en spanningen die niet uitgelokt zijn door de Europese Unie: de vluchtelingencrisis, de globale economische beroering, terrorisme of het agressieve Russische beleid". De Europese president zei ervan overtuigd te zijn dat de Europese Unie "ons gemeenschappelijk instrument is om problemen op te lossen". Landen zouden ook buiten de Unie met diezelfde uitdagingen geconfronteerd worden, besloot de Pool.

Boris Johnson
Getty Images Boris Johnson