Europees Parlement wil ambitieuzere CO2-uitstootnormen

EPA
De leden van het Europees Parlement hebben gisteravond in een commissie aangegeven dat ze de doelstelling van de Europese Commissie om de CO2-uitstoot van nieuwe auto's en bestelwagens te verminderen nog willen aanscherpen.

De Europese Commissie stelde voor om de uitstoot tegen 2025 te verminderen met 15 procent en met 30 procent tegen 2030. De europarlementariërs gaven in Straatsburg aan voor respectievelijk 20 en 45 procent te willen gaan. Er werd wel zeer verdeeld gestemd.

De voorbije weken werd er onderhandeld tussen conservatieven en een alliantie van linkse partijen, liberalen en ecologisten over de reducties. De ene groep was beducht voor de economische belangen van autobouwers, de andere eiste meer ambitieuze doelstellingen.

De vermindering van de CO2-uitstoot van nieuwe personenwagens en lichte bestelwagens zou er in theorie voor zorgen dat de EU haar beloftes nakomt die ze voor het klimaatakkoord van Parijs heeft gemaakt. Zo wil ze de uitstoot in het algemeen terugdringen met 40 procent tegen 2030, vergeleken met de uitstoot in 1990.

De stemming in plenaire zitting zou begin oktober moeten plaatsvinden. Nadien staan onderhandelingen tussen de lidstaten en de Europese Commissie op het programma. "De inzet is niet alleen om de planeet en de gezondheid van onze medeburgers te beschermen, maar ook om onze industrie om te vormen, voor ze internationaal volledig achterophinkt", zei Karima Delli, voorzitster van de transportcommissie van het Europees Parlement. 
21 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Antoon Kidjemet

  En hoe gaan ze de uitstoot van de vliegtuigen reduceren die namelijk de grootste vervuilers zijn en dan nog de zeevaart schepen hebben die ook roetfilters en vooral de NL.zeevaarttankstation die ook nog eens allerhande toxische stoffen mengen in hun scheepbrandstof en die hypocriete politiekers maar doen alsof de kleine man met zijn autootje de grootste vervuilers zijn.

 • Daan Roos

  Lord Monkton was eerste die met het CO2 verhaal kwam en nu wordt hij afgeschilderd als een grote leugenaar.

 • Els Vervoort

  Toch simpel. Zet alle internationale wegtransporten op een nachttrein en maak elektrische auto's met een bereik van 80 km + een kleine verbrandingsmotor als reserve. Auto nodig op reis? Ook de nachttrein op.

 • Dries Peeters

  Mischien kunnen ze ook de vulkaan etna een extra tax opleggen wegens te hoge uitstoot.

 • Dries Peeters

  De groene waanzin gaat verder ten koste van de economie.