Europees parlement wil af van Turkse toetreding

Als president Erdogan meer macht krijgt is het volgens het Europees parlement tijd de kandidatuur te beëindigen.
afp Als president Erdogan meer macht krijgt is het volgens het Europees parlement tijd de kandidatuur te beëindigen.
De EU moet de onderhandelingen met Turkije over toetreding stopzetten als het land verder afdrijft van Europese democratische waarden. Die oproep deed een grote meerderheid van het Europees parlement (477 voor, 64 tegen en 97 onthoudingen) vandaag in Straatsburg.

Als Ankara geplande grondwetswijzigingen om president Erdogan meer macht te geven ongewijzigd doorvoert, is het tijd de kandidatuur te beëindigen, vindt het parlement. De honderden miljoenen die Turkije jaarlijks krijgt om zich voor te bereiden op toetreding, zouden dan moeten worden besteed aan de Turken die wel geloven in Europese waarden, aldus Europarlementariër en Turkije-rapporteur Kati Piri (PvdA).

De rechtsstaat en persvrijheid in Turkije liggen zwaar onder vuur sinds de couppoging van vorig jaar en de daaropvolgende noodtoestand. Duizenden critici van het regime zijn opgesloten of ontslagen. Het parlement wil wel blijven samenwerken, bijvoorbeeld door de douane-unie met Turkije uit te breiden. Hoewel de gesprekken de facto al een tijd stilliggen, willen de Europese Commissie en de EU-lidstaten de onderhandelingen nog niet officieel stoppen. 

Europarlementariër Kati Piri (PvdA).
anp Europarlementariër Kati Piri (PvdA).
getty