Europees Parlement torpedeert Franse kandidaat-Eurocommissaris Sylvie Goulard, Macron reageert woedend

Macron samen met zijn vertrouwelinge Sylvie Goulard in 2017.
EPA Macron samen met zijn vertrouwelinge Sylvie Goulard in 2017.
Het Europees Parlement heeft de kandidatuur van de Franse kandidaat-Eurocommissaris Sylvie Goulard definitief verworpen. De Française moest twee hoorzittingen afleggen, maar kon niet overtuigen. Ze verloor een geheime stemming in de parlementaire commissies Interne Markt en Industrie met 82 stemmen tegen en amper 29 voor. Frans president Emmanuel Macron reageert furieus: “Dit is ingegeven door wrok en misschien kleinzieligheid.”

De nederlaag is een pijnlijke zaak voor Macron, die met voormalig Defensieminister Goulard één van zijn vertrouwelingen op een sleutelpositie in de nieuwe Europese Commissie van Ursula von der Leyen had gemanoeuvreerd. Als het parlement groen licht had gegeven, was Goulard Eurocommissaris voor Interne Markt en Industrie én Defensie en Onderzoek geworden.

Een lopende gerechtelijke procedure in Frankrijk wegens mogelijke fictieve tewerkstelling van parlementaire medewerkers in het Europees Parlement en de hoge vergoedingen die ze opstreek bij een Amerikaanse denktank deden haar de das om, samen met de bezorgdheden om haar enorme portefeuille. 

Naast bezorgdheden van ethische aard zouden ook partijpolitieke overwegingen wel eens de doorslag gegeven kunnen hebben. Als poulain van Macron had Goulard de tegenwind van de christendemocraten van EVP kunnen verwachten: de Franse president was er in juli verantwoordelijk voor dat hun Spitzenkandidaat Manfred Weber het voorzitterschap van de Europese Commissie misliep, ten voordele van Ursula von der Leyen. Dat manoeuvre zou bij de EVP allesbehalve goed verteerd zijn. Goulard kreeg bij de stemming dan ook enkel de steun van haar eigen liberale fractie Renew Europe, wellicht aangevuld met enkele sociaaldemocraten van S&D en conservatieven van ECR.

Sylvie Goulards kandidatuur werd vandaag door het Europees parlement verworpen.
Photo News Sylvie Goulards kandidatuur werd vandaag door het Europees parlement verworpen.

“Politiek spelletje”

De Franse president is alvast niet te spreken over het verloop van de stemming. Goulard “was het onderwerp van een politiek spelletje dat de Europese Commissie in haar geheel raakt”, liet Macron eerst via zijn diensten weten. Nadien deed hij er zelf op een persconferentie in Lyon nog een schepje bovenop. “Wat gespeeld heeft is wrok, en misschien kleinzieligheid”, klonk het. “Ik heb gestreden voor een portefeuille en heb drie namen op tafel gelegd. Men zegt mij: ‘die naam is formidabel’, men neemt die aan en vervolgens zegt men mij ‘we willen die niet meer’. Dat moet men mij eens uitleggen.”

De Franse president moet nu samen met von der Leyen op zoek naar een oplossing, “met respect voor de portefeuille die aan Frankrijk was toebedeeld”, aldus het Elysée. Lees: de nieuwe kandidaat moet dezelfde bevoegdheden krijgen. In het parlement gingen al stemmen op om de bevoegdheden toch wat te spreiden over andere Eurocommissarissen, al kunnen de fracties dat zelf niet opleggen. Macron en von der Leyen hebben een week de tijd. 

Opdoffer

Voor von der Leyen is de verwerping van Goulard een nieuwe opdoffer, nadat eerder ook al de Roemeense en de Hongaar huiswaarts werden gestuurd. “We zitten in een parlementaire fase, die democratisch en transparant is”, reageerde ze kort. “Ik heb 26 kandidaten voorgesteld, 23 daarvan zijn geaccepteerd, 3 hebben geen meerderheid achter zich gekregen om diverse redenen. De Hongaarse, Roemeense en Franse nominaties blijven dus open.” 

De Duitse heeft de voorzitter van het Europees Parlement David Sassoli intussen gesproken, net als de fractieleiders van EVP, Renew Europe en S&D. “De uitdagingen zijn groot, we moeten zonder uitstel het vervolg van het proces met het parlement organiseren zodat Europa snel in staat is te ageren.” 

Goulard zegt op Twitter “met respect voor de democratie” akte te nemen van de beslissing van het parlement. “Ik bedank de president van de Republiek en Ursula von der Leyen voor hun vertrouwen en alle parlementsleden die voor mij hebben gestemd.”
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • mark germanus

  Beste fransen, gooi jullie Macron eruit,dat is een showgast niet meer niet minder die Frankrijk naar de knoppen helpt en voor de rest gooi de EU eruit ook,met al die onbenullen die er zitten zal er nooit iets serieus opgebouwd worden.Alleen veel geld opdoen dat beter besteed kan worden. Geloof me,er zullen nog meer exits gebeuren in de toekomst !

 • piet devlieger

  Waarom is Macron woedend ? Als die mevrouw niet voldoet dan voldoet ze niet. Hij denkt nog steeds dat hij de Zonnekoning is en staat te stampvoeten als hij zijn zin niet krijgt.

 • Paul Boutsen

  België heeft dit snel opgelost en alle rechtszaken tegen Reynders snel laten "verdwijnen". Als er één ding is waar we goed in zijn, behalve in de meeste belastingen voor de laagste pensioenen, dan is het ons politiek benoemd gerecht voor politici die hen aanstelden te laten zorgen. De gewone burger kan jaren op een uitspraak wachten.

 • stefan crama

  Zijn er bij die kandidaten wel een die onbesproken is? Allen worden beschuldigd van iets of wat.

 • Johan Billiet

  Waaruit nog eens blijkt dat de Frankrijk en Duitsland die hele Europese winkel enkel gebruiken voor hun eigen politieke en economische interesses. Chapeau voor het EP dat steeds meer teken van leven geeft en de schijn van de Europese democratie toch wat meer kredietwaardigheid geeft...