Europees Parlement roept klimaatnoodtoestand uit

AFP
Het Europees Parlement heeft de noodtoestand over het klimaat uitgeroepen. In een resolutie die met 429 stemmen voor en 225 tegen in Straatsburg is aangenomen, eist het parlement dat er dringend ambitieuzere maatregelen moeten komen voor de bestrijding van de klimaatverandering.

De meeste fracties steunden de tekst, maar tijdens de stemming probeerde met name de EVP-fractie de formulering om te buigen van ‘noodtoestand’ naar ‘urgentie’. Dat is dus niet gelukt.

Kathleen Van Brempt (sp.a) spreekt van een “belangrijk, historisch signaal”. Ze geeft toe dat de resolutie “uiteraard slechts een symbolische, diplomatieke daad” is, maar wijst ook op een belangrijke mentaliteitswijziging bij de Europese beleidsvoerders.

Volgens Hilde Vautmans (Open Vld) gaat het om “een belangrijk signaal naar onze jongeren, burgers en de rest van de wereld dat wij de klimaatopwarming heel serieus nemen en onmiddellijke actie eisen”.

Bij de EVP, die dus liever van een urgentie spreekt, luidt het dat de term ‘noodtoestand’ zo geïnterpreteerd kan worden dat fundamentele rechten zoals persvrijheid en democratie in gevaar zijn. “Ik hoop dat niemand dat wil”, zegt de Duitser Peter Liese. Desondanks keurde een deel van de fractie, onder wie ook CD&V’ers Cindy Franssen en Kris Peeters, de finale resolutie goed.

Politiek drukmiddel

De oproep aan de vooravond van de VN-klimaattop in Madrid is bedoeld als politiek drukmiddel op de EU-lidstaten die verdeeld zijn over de aanpak. Het is ook een steun in de rug van de nieuwe Europese Commissie die op 1 december aantreedt. Naar verwachting zal vicevoorzitter Frans Timmermans op 11 december de eerste voorstellen doen voor het Europese klimaatbeleid de komende vijf jaar.

De parlementariërs stemden ook voor beëindiging van de maandelijkse, vervuilende reizen voor plenaire zittingen van Brussel naar Straatsburg. De Franse president Macron hield tot nu toe echter voet bij stuk dat de Europese zetel in de Franse stad blijft.

REUTERS

Rode Neuzen Dag kent vrijdag zijn finale. Met het ingezamelde geld helpt Rode Neuzen Dag onze jongeren sterker te maken, vooral op scholen. Samen met meer dan 2 miljoen lezers gaat HLN voor #generationstronger. Als elke HLN-lezer slechts 1 euro bijdraagt, kan Rode Neuzen Dag een recordsom ophalen in de laatste rechte lijn. Het enige wat je daarvoor moet doen, is een sms sturen. Dat doe je door NEUS te sms’en naar 4666. Met slechts 1 euro kan je dus een wereld van verschil maken. Of het is gelukt, verneem je vrijdag tijdens de grote liveshow op VTM om 20.40 uur.
90 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • felix strackx

  Hoopvol dat er toch 225 mensen met gezond verstand in dat Parlement zitten.

 • Karel Vanormelingen

  Ze gaan de mensen weer op kosten jagen zoals ze de mensen ook zand in de ogen strooien met hun epc mij geven ze een hoog epc omdat ik Elektrisch verwarm terwijl ik een verbruik heb van 100€ per maand en ik doe alles op stroom koken ,licht ,verwarming wassen drogen afwassen EPC DE ZWENDEL VAN DE EEUW

 • Ludwine Eeckhout

  Al die privévliegtuigen die gebruikt worden om naar conferenties te gaan en dit ivm klimaat dat is volgens die lui dan wel goed voor het klimaat zeker??? Niet zeveren hee!!! Alles wat buiten Europa valt is dan wel goed??? Het klimaat wordt niet enkel door Europa bepaald hee. Waar zit het logisch verstand van velen?????

 • leppens victor

  Dat ze al eens beginnen met totaal overbodig gereis tussen Straatsburg en Brussel af te schaffen. mvg.

 • George Baaths

  Madrid pakt dit enkel over omdat het veel geld opbrengt want dat ze eerst eens in eigen boezem kijkt een heel jaar wordt er hier in Spanje alles opgestookt van plastic tot autobanden zo goed als Almeria is van plastic spaanse politiek is een grote hypocrieten