Europees Parlement keurt omstreden hervorming auteursrecht goed

Photo News
De hervorming van het auteursrecht, die het moet aanpassen aan het digitale tijdperk, is goedgekeurd door het Europees Parlement. Het omstreden artikel 13, dat internetplatformen verplicht om de content die door hun gebruikers wordt geüpload te filteren, kreeg een meerderheid achter zich.

Het was voor de stemming onduidelijk hoe de parlementsleden het rapport van de Duitser Axel Voss zouden hertekenen. Uiteindelijk raakte het rapport goedgekeurd, met inbegrip van artikel 13. Volgens critici zou de verplichting een 'filter' in het leven roepen en het internet censureren.

De stemming in het parlement is echter niet het eindpunt. Er moeten over het nieuwe auteursrecht nog onderhandelingen met de Raad worden opgestart en die kondigen zich als zeer moeilijk aan.
6 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Cornelius L. Beulens

  Enkel VB, N-VA en Ecolo stemden tegen.

 • Gino Denil

  In Duitsland zitten opnames van voor 1963 in het publieke domein. En op composities van klassieke componisten berust al lang geen copyright meer. Een professor in muziekonderricht deed een test met dergelijke content filters. Laadde verschillende educatieve filmpjes op in Youtube met zijn publiek domein opnames en kreeg telkens een bericht dat hij de copyright wetgeving overtrad, ten onrechte. Zelfs voor een video waarin enkel op de achtergrond wat copyright vrije muziek te horen was.

 • Gino Denil

  Er bestaat nochtans het recht om iets te citeren. Uiteraard met bronvermelding. En voor zover het bedrijven als Google betreft. Die publiceren geen artikels of content. Enkel links. En zonder links of enkel links tegen betaling, is eigenlijk de afschaffing van het internet. Dan hoeft dat abo ook niet meer. Betalen we alles weer cash en communiceren bedrijven en overheid maar terug met de burger met papier.

 • pascal devillé

  Het internet wordt dus inderdaad gecensureerd.De gevestigde machten zijn bang van groter wordende bewustzijn van de gewone mensen.

 • Mark Delange

  Dit maakt van de EU een totalitaire politiestaat.