Europees Parlement kent Sacharovprijs toe aan opgesloten Oeigoerse activist en dat is sneer naar China

thinkstock
Het Europees Parlement heeft beslist om de jaarlijkse Sacharovprijs voor de vrijheid van denken toe te kennen aan de opgesloten Oeigoerse activist Ilham Tohti. Dat is vernomen bij de politieke fracties in het halfrond. 

Met de keuze voor Tohti zet het Europees Parlement de schijnwerpers op de situatie van de Oeigoerse minderheid in China. De econoom, die vrijdag vijftig jaar oud wordt, werd vijf jaar geleden door een Chinese rechtbank veroordeeld tot een levenslange celstraf voor het aanzetten tot separatisme. 

Met de Sacharovprijs onderscheidt het Europese halfrond elk jaar een persoon of organisatie die zich heeft ingezet voor de mensenrechten en de vrije meningsuiting. Aan de onderscheiding is een geldsom van 50.000 euro verbonden. Vroegere winnaars zijn onder meer Nelson Mandela, Alexander Dubcek, Denis Mukwege en Malala Yousafzai. Vorig jaar won de Oekraïense cineast Oleg Sentsov de onderscheiding.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.