Europees parlement erkent Guaido als interim-president Venezuela

Juan Guaido tijdens een protestmars
REUTERS Juan Guaido tijdens een protestmars
Het Europees parlement heeft een resolutie goedgekeurd waarin het Juan Guaido officieel erkent als interim-president van Venezuela. De parlementsleden dringen er bij de lidstaten op aan dat voorbeeld te volgen.

Het Europees parlement reageert met die resolutie op uitlatingen van huidig president Nicolas Maduro. Hij lijkt niet van plan te zijn vrije en eerlijke verkiezingen te organiseren, iets wat de EU hem met klem had gevraagd.

De resolutie van het Europees parlement is vooral symbolisch. Het parlement heeft geen inspraak in het buitenlands beleid van de EU: het is aan de lidstaten zelf om te beslissen of ze Guaido al dan niet willen erkennen. De Europese ministers van Buitenlandse Zaken spreken elkaar deze namiddag in Boekarest, onder meer over de crisis in Venezuela.

Snelle en eerlijke presidentsverkiezingen

Parlementsvoorzitter Juan Guaido riep zichzelf op 23 januari uit tot interim-president van Venezuela. Hij wordt door verschillende westerse en Zuid-Amerikaanse landen erkend. De Europese Unie dringt vooral aan op snelle en eerlijke presidentsverkiezingen, maar daarvoor deed Maduro de deur al dicht. Hij zou bereid zijn vervroegde parlementsverkiezingen te organiseren, maar nieuwe presidentsverkiezingen zijn geen optie omdat die pas tien maanden geleden plaatsvonden. 

Intussen heeft het Hooggerechtshof in Venezuela - dat vol Maduro-getrouwen zit - Guaido verboden het land te verlaten en zijn zijn bankrekeningen bevroren.

Bekijk ook:

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Luc Lepoudre

    Venezuela stelt zich onafhankelijk op en doet goede zaakjes met aartsvijanden Rusland & China. Dan wordt het economisch gewurgd door Het Westen en extreem linkse dictatuur verweten. Irak, Lybië, Syrië, Oekraïne enz... hadden ook een zogezegde "wrede of corrupte dictator" die zijn volk verdrukt. Daarna kunnen zij hun trekpopje aan de macht helpen en het land plunderen.

  • Hendrik Goris

    Het dogmatische extreemlinkse socialisme staat in zijn hemd. EN zeggen dat er bij ons nog mensen zijn die het regime in Venezuela, Noord-Korea, Cuba, Nicaragua, ... goedpraten en steunen. Ook de VRT zegt nooit over Maduro dat hij een extreemlinkse socialist is, het zou eens een extreemrechtse dictator moeten zijn, we hadden onmiddellijk al "duiding" gekregen!

  • Luc Van Ginneken

    Het Europees parlement moet zich wel moeien met Venezuela, maar niet met Catalonië. Men mag mij dat wel eens proberen uit te leggen.