Europees Parlement dreigt met veto tegen meerjarenbegroting

Parlementsvoorzitter David Sassoli.
Photo News Parlementsvoorzitter David Sassoli.
Als de lidstaten van de Europese Unie onvoldoende geld vrijmaken voor de volgende meerjarenbegroting, dan zal het Europees Parlement zijn veto uitspreken tegen die begroting. Daarmee dreigt parlementsvoorzitter David Sassoli vandaag. "Wat het parlement voorstelt, zijn geen abstracte cijfers, maar is beleid dat reële gevolgen heeft voor het leven van elke Europeaan. Hoe kunnen we nog maar denken aan besparingen in succesvolle programma's als Erasmus+ of op het vlak van grensbescherming?"

Volgende week donderdag komen de Europese staatshoofden en regeringsleiders in Brussel bijeen voor een top over het meerjarig financieel kader 2021-2027. Het is nog koffiedik kijken naar het uiteindelijk compromis, maar in het Europees Parlement - waarmee de lidstaten in tweede instantie een akkoord zullen moeten sluiten over de meerjarenbegroting - bestaat de vrees dat de lidstaten maar met een mager beestje op de proppen zullen komen.

"Het Europees Parlement steunt een ambitieuze meerjarenbegroting omdat die nodig is om de ambitieuze voorstellen van de Europese Commissie te financieren", zei parlementsvoorzitter Sassoli na een begrotingsdebat in het halfrond in Straatsburg. "Het gaat om voorstellen die de groei bevorderen en ongelijkheid helpen aanpakken. De nationale regeringen steunen deze doelstellingen wel, maar zijn momenteel niet geneigd de EU de middelen te geven om ze ook te bereiken."

Het parlement pleit al langer voor een budget van 1,3 procent van het Europese bni. Terwijl de Europese Commissie een voorstel voor een begroting van 1,11 procent indiende, vinden verschillende lidstaten dat 1 procent de absolute bovengrens is. "Wij willen een akkoord bereiken met de Raad (de lidstaten, red.), maar als die weigert op te schuiven en de positie van het parlement te aanvaarden, zullen we tot het uiterste gaan en een veto uitspreken tegen de nieuwe Europese meerjarenbegroting", zegt Sassoli.

Klimaatbeleid

Hij wijst erop dat het ambitieuze klimaatbeleid van de Europese Unie, die het eerste klimaatneutrale blok ter wereld wil worden, grote sociaaleconomische veranderingen met zich meebrengt. Er moet voldoende geld uitgetrokken worden om de ergste schokken te vermijden, aldus Sassoli. De Italiaan pleit ook voor voldoende eigen middelen voor de Europese begroting, zodat die minder afhankelijk wordt van de bijdragen van de lidstaten.

Het is intussen wachten op een compromisvoorstel voor de meerjarenbegroting van Europese Raadsvoorzitter Charles Michel. In de aanloop naar de top van volgende week ontmoette hij elke Europese leider apart. Vandaag had hij nog videoconferenties met de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Franse president Emmanuel Macron, de Cypriotische president Nicos Anastasiades, de Luxemburgse premier Xavier Bettel en de Ierse aftredende premier Leo Varadkar. Michels voorstel wordt eerstdaags verwacht.
14 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • pascal devillé

  Ze willen juist het tegenovergestelde van wat de burgers willen.Nog meer macht, en dus centen, naar de ondemocratische EUtop brengen via als het even kan directe belastingen.De Britten zijn nog juist kunnen ontsnappen.

 • alain lammens

  Het wordt dringend tijd dat de eurolanden eens een veto uitspreken tegen Europa en de bevoegdheden van Europa beginnen terug te schroeven !

 • Lucas Vandebrug

  Europa, STOP ERMEE , Europa is in plaats van succes een utopie geworden , Het lukt Europa niet om samen te werken. Europa is het rusthuis geworden van uitgerangeerde politici en poenscheppers . De enigste die dit beseften waren die zo verguisde Britten en die er terecht uitstapten. En Europa heeft helemaal geen veto te stellen .

 • Alain Maes

  Europa heeft niets te eisen want werd niet door ons verkozen, indien ze hun wedde met de helft verminderen hebben ze genoeg geld over om hun doelstellingen te bereiken want onze citroen is bijna uitgeperst .

 • RENE LENAERTS

  Nu iedereen bijna gratis geld kan lenen is het zinvol ambitieuze meerjarenbegrotingen te maken vooral voor infrastructuur maar ook milieu.