Europees ontwikkelingsbudget ver verwijderd van doelstelling

Ondanks de crisis zijn de budgetten voor ontwikkelingssamenwerking van de EU-lidstaten vorig jaar lichtjes toegenomen. Maar de Europeanen zouden nog liefst 41 miljard euro extra moeten vinden om hun doelstelling te realiseren: tegen 2015 0,7 procent van het bruto nationaal inkomen aan ontwikkelingssamenwerking besteden.

De Europese Unie bleef ook vorig jaar de grootste donor ter wereld. De Unie en haar lidstaten trokken samen 56,5 miljard euro uit voor ontwikkelingssamenwerking, zo blijkt uit een rapport dat in Brussel is besproken op een bijeenkomst van de Europese ministers voor Ontwikkelingssamenwerking. In 2012 werd 55,3 miljard euro uitgegeven.

De Europeanen besteedden vorig jaar 0,43 procent van hun bruto nationaal inkomen aan ontwikkelingssamenwerking, een percentage dat ver verwijderd blijft van de fameuze doelstelling van 0,7 procent die de (vijftien oudste, nvdr) lidstaten zichzelf in 2005 hadden opgelegd. Er zou volgens het rapport nog 41,3 miljard euro gevonden moeten worden om de doelstelling alsnog te halen.

De Europese ministers zijn zich "bewust van de bestaande economische beperkingen", maar blijven zich in een verklaring vastberaden tonen om "de noodzakelijke impulsen te geven" om de doelstellingen alsnog te halen.

Enkel Denemarken, Zweden, Luxemburg en Groot-Brittannië halen 0,7 procent. België bleef steken op een gedeelde zevende plaats met 0,45 procent van het bni.