Europees onderhandelaar Michel Barnier over Brits voorstel: “Dit kunnen we niet accepteren”

Michel Barnier.
AFP Michel Barnier.
De Europese onderhandelaars zien drie cruciale problemen in de voorstellen van de Britse premier Boris Johnson om de verguisde backstop te vervangen. "Wij worden gevraagd om een systeem goed te keuren dat niet deftig is ontwikkeld noch getest, en gebaseerd is op uitzonderingen, afwijkingen en technologie die nog ontwikkeld moet worden", verklaarde hoofdonderhandelaar Michel Barnier in het Europees Parlement. "Dit is niet iets dat we kunnen accepteren.”

Op ruim drie weken voor de brexitdatum van 31 oktober hebben de Europese en Britse onderhandelaars nog altijd geen akkoord over de boedelscheiding. De backstop - die een nieuwe fysieke grens tussen EU-lidstaat Ierland en Noord-Ierland, dat deel uitmaakt van het Verenigd Koninkrijk, vermijdt door het land in de Europese douane-unie te houden - blijft de grote twistappel.

De Britse premier Boris Johnson kwam vorige week met een alternatief op de proppen: Noord-Ierland zou uit de douane-unie vertrekken, maar wel de regelgeving voor goederen en voedingsmiddelen tijdelijk afstemmen op die van de Europese binnenmarkt. Het Noord-Ierse bestuur moet daar dan wel elke vier jaar opnieuw mee instemmen.

Voor de Europese Unie schiet dat voorstel tekort. "Objectief en eerlijk: we bevinden ons op dit moment niet in een positie waarin we een akkoord kunnen vinden", zei hoofdonderhandelaar Michel Barnier vanmiddag in het Europees Parlement. "We kunnen het Britse voorstel niet accepteren: het vervangt een operationele, werkbare en wettelijk afdwingbare oplossing door simpelweg een tijdelijke oplossing."

Nog altijd hoop

De Fransman ziet drie fundamentele problemen: een gebrek aan concrete oplossingen om fysieke infrastructuur op de Ierse grens te vermijden, het gebrek aan een wettelijk afdwingbaar kader en het feit dat Stormont de regeling eenzijdig kan opheffen, legde hij uit. "We worden gevraagd om een systeem goed te keuren dat niet deftig is ontwikkeld noch getest, gebaseerd is op uitzonderingen, afwijkingen, technologie die nog ontwikkeld moet worden, aanpassingen aan internationaal recht en een evaluatiesysteem zonder enige garanties", klonk het. "Het gaat hier om de geloofwaardigheid van de interne markt."

Ondanks de complicaties blijft Barnier geloven in een akkoord. "We blijven kalm, waakzaam, constructief en respectvol voor het Verenigd Koninkrijk en diegenen die het land leiden. Dat is onze aanpak en we hopen met die attitude, langs beide kanten, tot een akkoord te kunnen komen dat voor iedereen werkt."

Boris Johnson en Jean-Claude Juncker.
AFP Boris Johnson en Jean-Claude Juncker.

Johnson en zijn regering kregen ook van Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker een uitbrander. “Ik sluit een deal niet uit, maar we accepteren het spelletje zwartepieten dat in Londen is gestart niet. Wij zijn hier niet de schuldige partij.” Juncker verwees daarmee naar de uitspraken van Downing Street naar aanleiding van een telefoongesprek met de Duitse bondskanselier Angela Merkel gisteren. Volgens de Britten had Merkel de deur voor een deal de facto dichtgeslagen, waarna Europees president Donald Tusk Johnson via twitter beschuldigde van een rondje zwartepieten.

Morgen ziet Barnier de Britse brexitminister Stephen Barclay. Volgende week donderdag en vrijdag volgt een cruciale Europese top.

De voorzitter van het Europees Parlement, David Sassoli, heeft Johnson intussen bijgepraat over het standpunt van zijn halfrond. “Dat is zeer simpel: wij geloven dat een ordelijke brexit veruit de beste uitkomst is. Maar het Europees Parlement wil geen uitstel aanvaarden tegen elke prijs.” Het huidige Britse voorstel is ook voor het Parlement niet aanvaardbaar, zei hij. “Dat zien wij niet als een basis voor een akkoord en dat heb ik de premier ook zo gezegd. Het gaat meer om ideeën dan om echte werkbare voorstellen.”
12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Arie Oskam

  Ik zal blij zijn als 31 oktober deze schertsvertoning achter de rug is. Brexit met of zonder deal zal mij worst zijn, als ze maar weg zijn en wegblijven ! Spuugzat !

 • Tom Araya

  Zouden die Europese dikkenekken hun niet wat concentreren op Syrië, waar die dictator de Koerden aan het aanvallen is?

 • RENE LENAERTS

  Wat iedereen wilde vermijden komt er toch; bij een harde Brexit zal er onmiddellijk een echte grens met controles komen tussen Ierland en Noord- Ierland. hopelijk heeft Boris een antwoord op nieuwe onlusten aldaar en op het vertrek van Schotland uit het VK.

 • Victor Munster

  Accepteer het dan niet en gooi ze eruit, maar zit dan ook niet te gluren naar de centen die ze bij een akkoord zouden betalen.

 • Gino Denil

  Die Britten proberen een situatie uit de brand te slepen waarin ze ongecontroleerd aan grijze import in de EU kunnen doen.