Europees Mensenrechtenhof buigt zich over repatriëring Frans gezin uit Syrië

EPA
Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens gaat zich voor het eerst buigen over de repatriëring van Syrië-strijders. Het Hof in Straatsburg heeft aanvaard om een beroep te onderzoeken tegen een Franse weigering om een gezin terug te halen. Het is de eerste keer dat een EU-land zich moet verantwoorden bij het Hof over het terughalen van een gezin.

Twee grootouders waren in mei naar het Hof in Straatsburg gestapt om Frankrijk te laten veroordelen voor de weigering om hun dochter terug te halen. De vrouw was in 2014 vertrokken naar Syrië, waar ze beviel van twee kinderen. Die zijn nu vijf en bijna vier jaar oud.

Het drietal, dat gewond raakte bij de strijd om het laatste IS-bolwerk Baghouz, bevindt zich momenteel in het vluchtelingenkamp al-Hol, in het door Koerden gecontroleerde noordoosten van Syrië. Hun gezondheidstoestand “zou erbarmelijk zijn”, zo stelt de eisende partij.

Pas uitspraak in zes maand

Het Hof publiceerde maandag een uiteenzetting van de feiten in de zaak en een lijst met vragen aan de betrokken partijen. Dat zijn de eerste etappes in de procedure. Of Frankrijk al dan niet wordt veroordeeld, zal volgens het Hof ten vroegste binnen zes maanden duidelijk worden.

In april vorig jaar had de Franse Raad van State verscheidene beroepen verworpen van Fransen in Syrië die hun repatriëring eisten. Volgens de Raad oversteeg de kwestie haar bevoegdheid. Het is de eerste keer dat een lidstaat van de Raad van Europa zich moet verdedigen tegen dit soort verzoek bij het Hof voor de Rechten van de Mens. 
7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • thierry bollaert

  geen uitschot meer binnenlaten in europa,doen zoals in australie,en nog andere europese landen.onze waarden van onze overgrootouders dienen gerespecteerd te worden,en niet andere religies gedicteerd worden.

 • Tamzin Andersen

  Als het Europese Hof een gunstig advies geeft voor het repatriëren van de crimineel en haar kinderen, is het hek van de dam.

 • Marc Rooms

  Zoiets is toch gewoon wraakroepend. Dat kiest zelf om ginder de terrorist wat te gaan uithangen en die familie heeft het lef om de staat die ze zelf de rug hebben toegekeerd te dagvaarden. Voor mij is het simpel, gans die familie uit Frankrijk deporteren, eventueel F nationaliteit afnemen en je komt er nooit meer in.

 • Jan De Korte

  Er zijn veel mensen die een ermbarmelijke gezondheidstoestand hebben zonder iets misdaan te hebben. Help die dan en niet degenen die tegen ons zijn.

 • Luc de Wolf

  Weeral een rechtbank die zich gaat moeien met de rechtsgang in een ander territorium. Ongehoord, ze passen zelf de basisregels van een rechtsstaat niet toe. Trouwens, dat zijn geen vluchtelingenkampen, maar detentiekampen. Dat maakt een groot verschil