Europees Hof verklaart patent van Crocs ongeldig

belga
Het Europees Hof van Justitie heeft de vernietiging van een patentaanvraag van Crocs uit 2005 bij het Bureau voor intellectuele eigendom van de Europese Unie (EUIPO) bevestigd. Dat meldt het Hof vandaag.

De zaak sleept al aan sinds 2013. Toen diende het het Franse bedrijf Gifi Diffusion bij het EUIPO een klacht in om het patent op de Crocs te laten vernietigen. Ze argumenteerden dat het schoenenontwerp niet nieuw was. Op 6 juni 2016 gaf het EUIP het Franse bedrijf gelijk, maar Crocs ging in beroep.

Het Hof bevestigt nu echter de vernietiging. Het model van het Amerikaanse Western Brands LLC, dat later zijn naam veranderde in Crocs, werd immers al voor 28 mei 2003 openbaar gemaakt voor het publiek, onder meer op de website van Crocs. De octrooiaanvraag voor de VS werd echter pas op 28 mei 2004 ingediend, en een model wordt niet als nieuw beschouwd als het al meer dan 12 maanden voor de datum van indiening beschikbaar was voor het publiek. Volgens het Hof van Justitie maakt het daarbij niet uit dat een ontwerp enkel in het buitenland werd tentoongesteld - de regel geldt ook voor Europa.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • rudolf jacobs

    oei eene of andere op zen lange tenen getrapt ,heeft geen steekpenningen gekregen,daar houdt de eu zich mee bezig aub