Europees Hof: "Profeet Mohammed pedofiel noemen terecht bestraft”

De zittingszaal van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg.
EPA De zittingszaal van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg.
De veroordeling die een Oostenrijkse vrouw kreeg opgelegd omdat ze had gezegd dat de profeet Mohammed pedofiele neigingen had, kan. Ze overschreed daarmee een grens, en dat telt in dit geval zwaarder dan de vrijheid van meningsuiting, oordeelt het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg vandaag.

De vrouw zei tijdens een seminarie in 2009 dat de islamitische profeet het graag met kinderen deed, verwijzend naar diens huwelijk met de zesjarige Aïsha. Oostenrijkse rechters veroordeelden haar tot een boete van 480 euro vanwege minachting voor een religie. Ze stapte naar het hof in Straatsburg met een beroep op de vrijheid van meningsuiting. Ze zou slechts een bijdrage hebben willen leveren aan een publiek debat.

Het mensenrechtenhof oordeelt dat de beschuldiging aan het adres van de profeet door hem als een pedofiel af te schilderen in dit geval te ver ging. De vrouw had moeten weten dat ze verontwaardiging zou oproepen. De opgelegde straf was bescheiden en niet buiten proportie, aldus de rechters, die ook wijzen op bescherming van de gevoelens van moslims en het bewaren van de religieuze vrede in Oostenrijk.
102 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Merlijn Ambrosius

  Dubbele standaards bij het ECHR: veroordeeld voor de wetenschappelijke factchecking dat mohammed zich met kleine kinderen inliet en met pubers 9 jaar gemeenschap had. Vrijspraak van dagelijkse aanvallen op andere religieuze organisaties, bv vrijspraak van Pussy Riot aanval in de kathedraal van Moskwa terwijl dat een actie was om te schokeren niet wetenschappelijk.

 • Leo Peeters

  Ayse Vatan, dus om de islam te verspreiden moet er volop gen..kt worden? Ik geloof je, zelfs moorden om de islam te verspreiden moet blijkbaar kunnen. En verspreiding van de islam met als gevolg een toename van de vrede? De werkelijkheid is anders. Overal waar er oorlog en onrust is, en overal waar de mensenrechten geschonden worden is de islam van de partij. Ik geloof in God, Ayse, maar niet in die van jou.

 • Murto Duyke

  Dikke bullshit, Iedereen kan zijn mening geven over deze uitspraak, dat mag, wat niet mag dat men een mening geeft en zelfs oordeeld over dingen waar ze geen enkel op waarheid of ONWAARHEID gebaseerde feiten, wat ik hier lees is enkel hoe vijandig dat de onwetende mensen kunnen zijn, in plaats hiervan eens zelf een boek open te doen en eens te lezen. Geen romans e

 • Marcus Camps

  Belachelijk uitspraak. Als je dat niet beseft ben je geschift. Godsdienst heeft buitenshuis geen bestaansrecht. Iets opdringen waar je zelf niks van weet is oplichting.

 • Ayse Vatan

  4: reden dat hij met meerdere vrouwen trouwde was (wat trouwens tijdens die eeuw zeer normaal beschouwd werd) NIET omdat hij een wellustig iemand was zoals sommigen hier beweren, maar WEL om de islam te verspreiden en voor de vrede juist te doen toenemen. Want deel v zijn echtgenoten hadden zich hierdoor bekeert en vijanden werden hierdoor terug bevriend vanwege het creeren v familiale band met schoonfamilie etc.