Europees Hof beslist morgen of hoofdverdachte in zaak-Maddie vrijgelaten wordt: “We kunnen onderzoek niet eindeloos rekken”

Links: Christian Brückner. Rechts: Maddie McCann.
Photonews, Reuters Links: Christian Brückner. Rechts: Maddie McCann.
De hoofdverdachte in de zaak-Madeleine McCann, Christian Brückner (43), dreigt binnenkort vrij te komen. Het Europees Hof van Justitie zal daaromtrent morgen een beslissing nemen. “We kunnen het onderzoek niet eindeloos rekken”, stelt procureur Hans Christian Wolters.

De Duitse politie is ervan overtuigd dat Christian Brückner het toen driejarige meisje in 2007 ontvoerd en vermoord heeft. Zonder lichaam is het echter een bijzonder lastige opgave om hem in de cel te houden. 

De pedofiel zit momenteel enkel opgesloten wegens drugsfeiten. Nochtans verkrachtte hij in 2005 ook een Amerikaanse toeriste (72) in Portugal. Voor die zware misdaad kreeg hij een gevangenisstraf van zeven jaar, maar zijn advocaten staken daar voorlopig een juridisch stokje voor.

Europees aanhoudingsbevel

Dat Brückner in 2018 aangehouden werd in Italië speelt daarbij in hun voordeel. Er volgde een uitlevering aan Duitsland, maar in het Europese aanhoudingsbevel zou enkel sprake zijn van de drugsfeiten. Niet de verkrachting en dus moet hij in principe ook niet de strafrechtelijke gevolgen ervan ondergaan. Op die manier zou de hoofdverdachte in de bekendste verdwijningszaak ooit snel op vrije voeten kunnen komen. 

Aan het Europees Hof van Justitie nu om te oordelen of het daadwerkelijk zo ver komt. De politie heeft ook nog niet de hoop opgegeven om hem binnen enkele maanden effectief in beschuldiging te stellen in de zaak-Maddie. “Natuurlijk willen we onze verdachte achter de tralies houden, dan kunnen we hem bij een aanklacht meteen ondervragen”, stelt Wolters. “Maar het heeft ook geen zin om het onderzoek eindeloos te rekken, ooit zullen we er een punt moeten achter zetten.”

“Kan alle kanten op”

Volgens de meeste Duitse wetexperts zal Brückner niet vrijgelaten worden nu de zaak in een stroomversnelling terechtgekomen is. Toch valt het ook niet uit te sluiten dat de rechters in kwestie de letter van de wet zullen volgen. “Het is een puur juridische kwestie, dus kan het alle kanten op”, liet een specialist op de radio weten.

De Portugese politie blijft intussen koortsachtig zoeken naar het stoffelijk overschot van Maddie. In het voorbije weekend werden drie waterputten in de omgeving van Praia da Luz onderzocht, tevergeefs echter. “Hier weten wij niets van, die zoektocht zal er gekomen zijn op basis van speurwerk in Portugal”, stelt Wolters.

Brückner verbleef met zijn kampeerwagen aan het afgelegen strand Boca do Rio op het moment dat Maddie verdween. Die omgeving wordt nu minutieus uitgekamd. Volgens de Portugese media zullen in de komende dagen nog twintig waterputten en ondergrondse schachten onderzocht worden.

Lees ook: PORTRET. Pedofiel, verkrachter, inbreker: het criminele levenspad van de moordverdachte in de zaak-Maddie (+)
15 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Cornelis Nepos

  Hopelijk laat het EHVM hem vrij. European values, you know. een implosie van de Eu is het beste wat de Europeanen in deze tijden kan overkomen.

 • Raphaël Defour

  Met dergelijk gedrag uit de EU toren (opgericht zonder mandaat van de kiezer) zal men de modale burger niet bekoren voor meer Europa. denk eerder de inverse.

 • Jos Nijs

  @mertens: er is wel bewijs, alleen in andere zaken. hij staat op filmpjes van martelingen en verkrachtingen..hij was ook altijd in de buurt bij andere verdwijningen.is dat niet genoeg??

 • Jan Deroover

  Misschien geen bewijs in de zaak Maddie, doch blijkbaar toch wel in de verkrachtingszaak. Doch misdadigers komen vaak vrij, worden niet veroordeeld, dankzij hun confratersadvokaten. Advokaten zijn blijkbaar meestal taalonkundig, of beter onwillig. Er is inderdaad zoiets als een recht op verdediging, maar geen recht op agressie tegen de maatschappij of plicht op vrijspraak voor misdaden die ze wel degelijk gepleegd hebben. Shame on de advokaten die dat wel doen.

 • wim CLAES

  Voor de verkrachting moet hij al niet meer vrezen? Al die regeltjes, das om onze vrijheden te beschermen hè... Wij worden nogal beschermd. Ik voel mij echt veilig in Europa.