Europees grondrechtenbureau waarschuwt voor “verloren generatie” jonge vluchtelingen

Getty Images
In een nieuw verslag waarschuwt het Europees Bureau voor de grondrechten (FRA) ervoor dat jonge vluchtelingen in Europa een “verloren generatie” dreigen te worden. Er moet dringend werk gemaakt worden van de verwerking van hun asielaanvragen en hulp bij hun integratie, luidt het.

Jonge migranten tussen 16 en 24 jaar die oorlog en vervolging in hun thuisland ontvluchten, worden geconfronteerd met een hele rist ernstige belemmeringen voor hun integratie, stelt het verslag van FRA, dat gebaseerd is op interviews met meer dan 160 vluchtelingen en 400 eerstelijnswerkers in Duitsland, Frankrijk, Griekenland, Italië, Oostenrijk en Zweden. 

“De integratie van migranten, met name van jongeren, vormt een serieuze uitdaging. De problemen zijn echter niet onoverkomelijk”, zegt FRA-directeur Michael O’Flaherty. 

Het verslag is onder andere positief over een reeks lokale beleidsinitiatieven, zoals
 financiële steun voor individuele huisvesting van asielzoekers in Wenen, de versnelde integratie op de arbeidsmarkt in Zweden, een programma voor financiële bijstand voor jonge vluchtelingen in Frankrijk en een mobiele app in zeven talen over leven in Duitsland.

Maatregelen

FRA dringt er bij lidstaten op aan om asielaanvragen sneller te verwerken. De gemiddelde asielprocedure duurt nu zo’n twee jaar, maar aanvragers met een grote kans op toelating zouden zo snel mogelijk aan hun integratie moeten kunnen beginnen. Ook gezinshereniging moet sneller gerealiseerd kunnen worden.

In afwachting van een beslissing over de asielaanvraag hebben de vluchtelingen degelijke huisvesting nodig, luidt het. Het FRA hekelt het feit dat sommige aanvragers op straat leven tot hun procedure is afgerond.

Verder is er nood aan een betere geestelijke gezondheidszorg voor vluchtelingen die vaak ernstig getraumatiseerd zijn door gebeurtenissen in hun thuisland. 

Kinderen moeten bovendien zo snel mogelijk naar school kunnen. “Geef asielzoekers in een vroeg stadium toegang tot onderwijs, beroepsopleiding en werk om te voorkomen dat ze door criminelen op het slechte pad worden gebracht”, stelt het FRA.
35 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jos Brems

  Bestaat er ook een Bureau dat de rechten en veiligheid van Europeanen behartigt, naast alle Bureaus, Agentschappen en NGO's voor asielzoekers/migranten/illegalen ?

 • Don Tessers

  Het lijkt wel of ze in Brussel EU het ene na het andere rechtsbureau uit de grond stampen om zoveel mogelijk de Lidstaten met eigen wetten te kunnen blokkeren of dwars te zitten.

 • GERARD DE PELECIJN

  Waarschuwing: door aller oorlogen zijn er al vele generaties verdwenen, anders zaten wij nu nog met veel meer en met te weinig lucht, dat is zeker, niet moeilijk doen hé!

 • Jan Boden

  Dat ze eerst eens een definitie geven van vluchteling, illegalen moeten we immers geen grondrechten toekennen.

 • Flor Peeters

  Nog even en voor de burgers die recht in de schoenen staan is er geen plaats nimeer.