Europees extreemrechts verzamelt zaterdag in Denemarken

De Deense politie zet zich schrap voor een anti-moslimbetoging van verscheidene Europese extreemrechtse organisaties zaterdag in Aarhus. Er wordt ook een tegenbetoging verwacht.

"Inwoners van Aarhus, verwacht zaterdag meer blauw in de straten dan normaal", zo klinkt het op de website van de politie van Oost-Jutland. De extreemrechtse Deense Defensie Liga neemt samen met verscheidene andere Europese Defensie Liga's deel aan wat "waarschijnlijk de grootste anti-moslimbetoging op Deense bodem" wordt, zegt politiewoordvoerder Philip Traulsen.

Politie massaal aanwezig
Voor de regionale politie, die versterking krijgt, wordt het in elk geval één van de grootste uitdagingen, zegt ook politiecommissaris Mogens Broendum, die de vergaderingen aan elkaar rijgt. Hij liet verstaan dat de politie massaal aanwezig zal zijn, zonder evenwel te verklappen hoeveel agenten er precies paraat zullen zijn.

De Deense Defensie Liga verwacht "300 à 1.000 betogers uit Denemarken, Duitsland, Polen, Engeland, Zweden, Finland, Noorwegen en Spanje". De politie verwacht 200 tot 300 manifestanten. De tegenbetoging, georganiseerd door de beweging "Aarhus voor diversiteit", zou volgens de politie 2.000 à 3.000 mensen op de been kunnen brengen.

Na hoofdstad Kopenhagen is Aarhus is met 315.000 inwoners de op één na grootste stad van Denemarken.