Europees energiecommissaris op maidentrip naar Rusland

Europees energiecommissaris Guenther Oettinger
UNKNOWN Europees energiecommissaris Guenther Oettinger
Europees commissaris voor Energie Guenther Oettinger is vandaag vertrokken op zijn eerste officiële trip buiten de EU. Bestemming werd Rusland, veruit de belangrijkste gasleverancier van de Unie. Vrijdag woont Oettinger er de officiële start bij van de werkzaamheden aan een controversiële nieuwe gaslijn naar Duitsland.

"Rusland is een strategische partner voor Europa. We hopen onze energierelaties verder te verbeteren, gebaseerd op zekerheid en wederzijds vertrouwen", aldus Oettinger.

Niet altijd op wieltjes

Toch lopen de gasrelaties met Rusland niet altijd op wieltjes. Sinds 2006 draaide de voormalige grootmacht de gaskraan naar (Oost-)Europa al verschillende keren dicht. Heel wat nieuwe lidstaten beschuldigen Rusland er dan ook van dat het zijn positie als belangrijke gasleverancier voor politieke doeleinden misbruikt.

Ook de nieuwe pijplijn tussen Rusland en Duitsland stelt hen allerminst gerust. Die biedt immers de mogelijkheid om de toevoer naar Oost-Europa af te sluiten zonder het economisch belangrijke Duitsland voor het hoofd te stoten. Maar ook in Duitsland zelf deed het buizenwerk onder de Baltische Zee al stof opwaaien. Zo kreeg het project groen licht onder de regering-Schröder, maar na zijn aftreden kwam Schröder zelf aan het hoofd van het consortium dat de 1.220 kilometer lange pijplijn zal gaan bouwen.

Diversificatie
De Europese Unie blijft wel werken aan een diversificatie van haar gasleveranciers. Zo trekt Oettinger volgende week naar Azerbeidzjan en Turkmenistan, twee landen die kunnen bijdragen aan de afbouw van de Russische monopolitiepositie. (dpa/belga/ypu)