Europees commissaris Dombrovskis vraagt "minder politieke manoeuvres"

Europees commissaris Valdis Dombrovskis (R) en de Hongaarse Minister van Economie, Mihaly Varga (L).
EPA Europees commissaris Valdis Dombrovskis (R) en de Hongaarse Minister van Economie, Mihaly Varga (L).
In de onderhandelingen tussen Griekenland en zijn internationale schuldeisers is er de afgelopen dagen veel werk verzet op technisch niveau. Een akkoord over het primair surplus dat Athene de komende jaren moet bereiken, is dan ook morgen al mogelijk. Dat heeft Valdis Dombrovskis, de vicevoorzitter van de Europese Commissie, dinsdag gezegd. Hij vraagt wel "minder politieke manoeuvres en meer inhoudelijk werk" van de Grieken.

Op een perconferentie in het Europees Parlement werd Dombrovskis gevraagd wat hij vindt van de tegenvoorstellen die Griekenland heeft overgemaakt aan zijn kredietverleners. Die worden nu geëvalueerd, antwoordde de Let, maar sowieso hebben de onderhandelaars de voorbije dagen al veel werk verzet.

"De komende dagen, of dag, is een akkoord over de doelstellingen voor het primair surplus zeker mogelijk, en daarna over de maatregelen om dat surplus te bereiken", zei Dombrovskis. De Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds stelden vorige week voor dat Griekenland dit jaar zou toewerken naar een primair begrotingsoverschot van 1 procent, om dat te laten stijgen tot 3,5 procent in 2018. De Grieken hanteren dezelfde langetermijndoelstelling, maar willen de eerste jaren minder hard gaan.

Als er een technisch akkoord wordt gesloten, moet dit vervolgens afgehamerd worden door de eurogroep, de vergadering van de ministers van Financiën van de eurozone. Dombrovskis roept de Grieken op duidelijk te maken welke maatregelen ze wél willen doorvoeren en meer politieke wil aan de dag te leggen.