Europees bedrijfsleven waarschuwt: “Brexitdeal is absolute noodzaak”

Protest tegen de regering van Boris Johnson in Londen.
EPA Protest tegen de regering van Boris Johnson in Londen.
Een Brits vertrek uit de Europese Unie zonder akkoord zou een ramp zijn voor bedrijven en burgers in Europa en moet definitief worden uitgesloten. De spreekbuis voor het Europese bedrijfsleven, Business Europe, geeft daarmee een naar eigen zeggen ongekende waarschuwing af.

"Een wanordelijk Brits vertrek zou extreem schadelijk zijn voor alle partijen", aldus de lobbyorganisatie, waar voor België het VBO is bij aangesloten. Zo'n no-dealbrexit zou bovendien een positieve toekomstige relatie, die iedereen volgens Business Europe wil, in gevaar brengen.

In zo'n scenario duurt de onzekerheid voort, worden producten en diensten duurder, komen er grenscontroles en wordt reizen lastiger, voorziet directeur Markus Beyrer van Business Europe. "Een deal is daarom een absolute noodzaak."

“Dringend werkbare opties nodig”

Beyrer dringt er bij beide kanten op aan alles in het werk te stellen om alle haalbare opties voor een ordelijk vertrek te bespreken. De Britse regering zou "dringend" werkbare opties op tafel moeten leggen. Nieuw uitstel zou verre van ideaal zijn, maar moet volgens Beyrer toch maar als optie worden overwogen, mits het Verenigd Koninkrijk een duidelijk pad naar een akkoord uitstippelt.

Het Britse parlement heeft een wet aangenomen die een brexit zonder akkoord onmogelijk moet maken, maar die optie blijft volgens Business Europe "schokkend plausibel". Bedrijven en overheden zouden de voorbereidingen daarom krachtig moeten opvoeren.

De waarschuwing komt op de dag dat Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker en de Britse premier Boris Johnson elkaar in Luxemburg ontmoeten om over de brexit te praten. Bij hun werklunch schuift ook EU-onderhandelaar Michel Barnier aan. Die zei donderdag nog niet optimistisch te zijn.
20 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Peter Bonacasa

  Blijkbaar zijn er nog altijd mensen die menen dat de EU het VK tegenwerkt. Wat begrijpen jullie eigenlijk niet? Niemand houdt het VK tegen om op te stappen, alleen de manier waarop het VK eruit wil is een schande. Niet alleen omdat dan iedereen problemen kent, maar ook omdat het de eigen bevolking dat voor een minderheid in een niet bindend referendum heeft gestemd voor een vlotte overgang, niet voor een no-deal brexit.

 • Marc LInden

  euro politici aansprakelijk stellen voor schuldig verzuim en straffen ook uitvoeren. alle ministers ter wereld zouden aansprakelijk moeten kunnen gesteld woorden voor hun daden en zelfs hun beloften. hebben ze nu al werk gemaakt van een duidelijkere uittredingspolitiek voor nieuwe toekomstige gevallen? neen natuurlijk niet

 • jean pierre Tibermont

  Die EU graaiers schijten in hun broek voor hun postje dat is de werkelijkheid zo simpel is dat en als het goed zou werken hetgeen zeker kan hebben ze gewoon nog meer schrik dat er nog landen zullen volgen !

 • raf janssens

  Geen paniek, Boris maakt er - naar eigen zeggen - volop werk van en gelooft in een goed akkoord. Als je hem gelooft natuurlijk. Het zou me niet verwonderen als ze tegen eind oktober de stekker uit Art. 50 trekken en gewoon bij de EU blijven.

 • Patrick Kelchtermans

  De Britten zitten met de billen dichtgeknepen van de schrik. Veel jonge mensen hebben sowieso tegen Brexit gestemd en bij de voorstanders hebben er intussen velen hun kar gekeerd. Ze zeggen fout geinformeerd te zijn geweest en degenen die toch nog altijd uit de EU willen, willen dat met deal. De Britten die voor een harde Brexit zijn, vormen een zeer kleine minderheid. Het is me een klucht, ons verenigd Europa. Een immens duur grapje geleid door uitgerangeerde politici.