Europees aanhoudingsbevel voor Puigdemont, acht ministers naar gevangenis

EPA
Het Spaanse gerecht heeft een Europees aanhoudingsbevel uitgevaardigd voor de afgezette Catalaanse leider Carles Puigdemont en vier ex-ministers die momenteel in België verblijven. Dat bevestigde de advocaat van Puigdemont vanavond.

Bekaert sprak zijn cliënt vanavond nog over de kwestie. "Hij klonk zoals anders, niet meer of minder combattief en zelfzeker", zei Bekaert. "Hij spreekt het Catalaanse volk deze avond of morgen nog toe op de Catalaanse televisie." Meer details over die toespraak kon de advocaat niet geven. De mensenrechtenadvocaat benadrukte wel dat zijn cliënt voorlopig in ons land blijft. "Uiteraard blijft hij hier. Hij heeft zijn volledige medewerking toegezegd aan de Belgische justitie."

Intussen stuurde een Spaanse rechter de acht Catalaanse ministers die wel in het land bleven naar de cel, in afwachting van hun proces. De rechter besliste dat de acht afgezette ministers in voorlopige hechtenis worden genomen. Een negende is vrij op borg. Bij het besluit om de politici in voorlopige hechtenis te nemen, speelde volgens de krant El País mee dat hun voormalige collega's naar België zijn vertrokken. De rechter vindt dat het risico te groot is dat de andere verdachten eveneens de wijk zouden nemen naar het buitenland.

Gevangenisbusjes verlieten vanavond het gerechtsgebouw in Madrid, mogelijk met een of meerdere van de afgezette Catalaanse ministers erin.
EPA Gevangenisbusjes verlieten vanavond het gerechtsgebouw in Madrid, mogelijk met een of meerdere van de afgezette Catalaanse ministers erin.

Gevangenis

Waar de ministers nu zijn en in welke gevangenis ze worden ondergebracht, is niet duidelijk. Mogelijk zijn alle regeringsleiders apart weggevoerd.

In Barcelona en andere Catalaanse plaatsen komen vanavond duizenden mensen op straat om te protesteren tegen de opsluiting. De linkse burgemeester van Barcelona sprak van "een zwarte dag voor de democratie" en "justitie gebaseerd op wraakgevoelens".

Puigdemont tweette vanavond nog een foto van de afgezette Catalaanse regering met daarbij de boodschap dat "de legitieme regering van Catalonië opgesloten" is "voor zijn ideeën en voor het trouw blijven aan het mandaat dat goedgekeurd is door het parlement".

Loones (N-VA): "Spanje voert politiek proces"

Volgens Europees parlementslid Sander Loones (N-VA) is het steeds duidelijker dat Spanje een politiek proces voert tegen de afgezette minister-president Carles Puigdemont en zijn kabinet. "Als je ziet hoe snel en met welke gretigheid het in Spanje allemaal verloopt, begrijp ik waarom Puigdemont hier blijft", zegt Loones.

"Ik heb er alle vertrouwen in dat onze rechters in alle onafhankelijkheid en eerlijkheid zullen oordelen. In het verleden zagen we dat de onderzoeksrechters, na een eerste verhoor, er vaak voor kozen om de betrokken personen vrij te laten onder voorwaarden, zeker als er geen sprake is van terrorisme. Maar het is natuurlijk aan de onderzoeksrechter om daarover te beslissen", zegt Loones.

Of de Catalanen van plan zijn om in België politiek asiel aan te vragen nu er een aanhoudingsbevel tegen hen loopt, weet Loones niet. "Dat zal de tijd moeten uitwijzen." 

Joaquim Forn, Raul Romeva, Dolors Bassa, Jordi Turull, Carles Mundo en Josep Rull.
AFP Joaquim Forn, Raul Romeva, Dolors Bassa, Jordi Turull, Carles Mundo en Josep Rull.

"Klimaat is niet goed"

Het Spaanse gerecht maakte dinsdag bekend dat veertien van rebellie en fraude betichte Catalaanse ministers zich vanmorgen om 9 uur in Madrid moesten aanmelden. Twee regeringsleden, die met Catalaans leider Puigdemont naar Brussel afgezakt waren, pakten daarop hun koffers. Puigdemont zelf liet bij monde van zijn West-Vlaamse advocaat Paul Bekaert weten dat hij in België blijft en hier wenst verhoord te worden. "Het klimaat in Spanje is niet goed, het is beter om wat afstand te nemen", klonk het vanmorgen. Wel zegt Bekaert dat zijn cliënt wil "meewerken met de Spaanse en Belgische autoriteiten" als die daarom vragen.

Carles Puigdemont in Brussel.
Photo News Carles Puigdemont in Brussel.

Van de veertien regeringsleden die voor de rechtbank moeten verschijnen, boden zich er vanmorgen negen aan. De nummer twee van de Catalaanse regering, Oriol Junqueras, kwam vanmorgen als eerste aan bij het nationale gerechtshof in Madrid (de Audiencia Nacional)

De openbaar aanklager vroeg een rechter van het Hooggerechtshof daarop om acht separatistische Catalanen in de gevangenis op te sluiten in afwachting van het onderzoek naar hun rol in de illegale onafhankelijkheidsverklaring. Het parket vroeg de vrijlating van een negende minister die uit de regering was gestapt voor de onafhankelijkheidsverklaring, Santi Vila. Hij zou wel een borgtocht van 50.000 euro moeten betalen.

Zware straffen

De afgezette minister-president en zijn regering riskeren in Spanje zware celstraffen omdat ze worden vervolgd voor rebellie, misbruik van overheidsgeld en opruiing, wegens het uitroepen van de Catalaanse onafhankelijkheid.

Puigdemont, die sinds maandag in ons land is, had dinsdag nog verklaard dat zijn komst naar België niet dient om zijn gerechtelijke vervolging in Spanje te ontlopen. Hij wil wel dat er voldoende garanties komen voor een eerlijke rechtsgang. 

Door niet voor de rechtbank te verschijnen, riskeert hij dat Madrid om zijn uitlevering zal vragen. "Wanneer iemand die gedagvaard is niet verschijnt, in Spanje of om het even welk ander EU-land, wordt er normaal een arrestatiebevel uitgevaardigd", zegt de voorzitter van het Spaanse Hooggerechtshof, Carlos Lesmes. 

Artur Mas, de voorganger van Carles Puigdemont aan het hoofd van de Catalaanse regering, noemt de strategie van Puigdemont om niet voor de Spaanse rechtbank te verschijnen "legitiem". Dat schrijft de Spaanse krant El Periódico. Volgens Mas zijn de beschuldigingen van rebellie, misbruik van overheidsgeld en opruiing "rechtsmisbruik". "Het is niet voor de rechtbank en door geweld te gebruiken dat het conflict tussen Spanje en Catalonië zich op zal lossen", verklaarde hij.

Hooggerechtshof

Daarnaast moesten zes parlementsleden en leden van het bureau van het Catalaanse parlement, onder wie gewezen parlementsvoorzitter Carme Forcadell, zich vanmorgen melden bij het Hooggerechtshof in Madrid. De onderzoeksrechter besliste die zitting op vraag van hun advocaten uit te stellen tot 9 november. De politici hebben nu meer tijd om bewijzen voor hun verdediging te verzamelen, aldus het agentschap Europapress.

De nummer 2 van de afgezette Catalaanse regering, Oriol Junqueras, arriveerde vanmorgen als eerste bij het nationaal hof in Madrid.
AFP De nummer 2 van de afgezette Catalaanse regering, Oriol Junqueras, arriveerde vanmorgen als eerste bij het nationaal hof in Madrid.
Carles Puigdemont, dinsdag tijdens een persconferentie in Brussel.
Photo News Carles Puigdemont, dinsdag tijdens een persconferentie in Brussel.215 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Fons Casteels

  De meerderheid van de Catalanen, vertegenwoordigd door hun democratisch verkozen volksvertegenwoordigers, hebben tijdens een democratische stemming in hun democratisch samengesteld parlement beslist tot onafhankelijkheid.

 • Sharon Debeul

  Een democratie is nog altijd onderhevig aan de wetten van dat land. Een democratie is dus geen wetteloos land.

 • André Ducournau

  Wat is er nu zo democratisch aan onafhankelijkheid uitroepen tegen de wil van de Catalanen in? De meerderheid van de Catalanen verkiest eenheid. Was Puigdemont een democraat, dan respecteerde hij dat.

 • Ineke Visser

  Mag een president van een land de president van een ander land aanklagen?

 • Jan Breydel

  Eddy Desmet en Sharon Debeul jullie zijn dus tegen democratie en blijkbaar grote EU aanhangers want zij laten deze schending van de mensenrechten openlijk toe door een nazaat van het Franco regime te steunen. Hopelijk komt groen-rood aan de macht dan gaan jullie aan den lijve ondervinden wat een dictatuur is. Met eerste minister Calvo en vice premier Almaci aan het roer van dit apenland waar jullie zo van houden.