Europeanen roepen Johnson op met oplossingen te komen: “No deal-brexit zal nooit onze gewenste uitkomst zijn”

Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker.
EPA Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker.
Een Brits vertrek zonder akkoord is "een zeer reëel risico" en dat zal nooit de gewenste uitkomst voor de Europese Unie zijn. Dat heeft Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker onderstreept in het Europees Parlement in Straatsburg. Op zes weken van de deadline lanceerde hij er een nieuwe oproep aan de Britse regering om concrete voorstellen voor een akkoord op tafel te leggen.

De Britse premier Boris Johnson zat maandag in Luxemburg voor het eerst aan tafel met Juncker (die nog tot dit najaar Commissievoorzitter is), maar veel nieuws kon die laatste over dat onderhoud niet vertellen. Johnson zegt nog steeds dat hij een akkoord over de boedelscheiding wil, maar ook dat hij het Verenigd Koninkrijk op 31 oktober koste wat kost uit de Europese Unie zal halen. 

Juncker wees er nogmaals op dat de Europeanen geen ongeordend Brits vertrek wensen. Dat zal volgens hem de belangen van Europese noch Britse burgers dienen. "Een no deal-brexit is blijkbaar een optie voor het Verenigd Koninkrijk, maar het is niet en zal nooit de gewenste uitkomst voor de Europese Unie zijn", beklemtoonde de Luxemburger.

Het grootste knelpunt in de onderhandelingen blijft een oplossing die de herinvoering van grenscontroles op het Ierse eiland moet vermijden. Johnson wil niet weten van de zogenaamde backstop die de Europeanen met zijn voorgangster Theresa May waren overeengekomen, maar hij heeft tot dusver geen geen concreet alternatief voorgesteld. 

"Het volstaat niet om ons uit te leggen waarom de backstop weg moet", maakte de Europese hoofdonderhandelaar Michel Barnier op zijn beurt duidelijk. "Wat we nodig hebben zijn juridisch werkbare oplossingen.”

Ook hoofdonderhandelaar Michel Barnier kon bij gebrek aan Britse voorstellen niet veel uitleg geven over de onderhandelingen.
AFP Ook hoofdonderhandelaar Michel Barnier kon bij gebrek aan Britse voorstellen niet veel uitleg geven over de onderhandelingen.

Chaos

Juncker hamerde erop dat beide partijen alles uit de kast moeten halen om alsnog een deal te maken. “Ik heb premier Johnson gezegd dat ik niet emotioneel gehecht ben aan de backstop, maar ik heb hem wel duidelijk gemaakt dat ik heel gehecht ben aan zijn doelstellingen”, zo verwees hij naar de bescherming van de Europese eenheidsmarkt, de geïntegreerde economie op het Ierse eiland en het Noord-Ierse vredesproces.

Vorige week bleek nog uit Britse overheidsdocumenten dat een brexit zonder akkoord tot chaotische taferelen kan leiden, met onder meer stijgende voedsel- en energieprijzen, tekorten aan medicijnen en dagenlange files tot gevolg. Maar ook op het Europese vasteland zou zo’n scenario grote economische schade veroorzaken. Alleen al in België zijn meer dan 40.000 jobs bedreigd. In hun tussenkomsten drongen zowel Geert Bourgeois (N-VA) als Kris Peeters (CD&V) dan ook aan op specifieke financiële ondersteuning voor kmo’s.

“Parlement vertegenwoordigt bevolking”

Het Britse parlement schaarde zich enkele weken geleden achter een wet die een brexit zonder akkoord moet verhinderen en Johnson dwingt om uitstel te verzoeken als hij geen akkoord kan presenteren. Gevreesd wordt echter dat de onberekenbare premier die wet alsnog wil omzeilen. Intussen heeft hij de werkzaamheden van het parlement voor weken verdaagd, een beslissing die in Straatsburg op onbegrip werd onthaald. “Bijna 52 procent van de Britten heeft zich in het referendum voor een vertrek uitgesproken en dat moeten we respecteren, maar dat is niet de hele bevolking. Het is het parlement dat de hele bevolking vertegenwoordigt”, zei EVP-fractieleider Manfred Weber.

In een resolutie schaarde het Europees Parlement zich achter de aanpak van Juncker en Barnier. Ze onderstrepen dat het bestaande echtscheidingsakkoord “eerlijk en evenwichtig” is en dat een vertrek zonder akkoord “helemaal de verantwoordelijkheid” van de Britse regering zou zijn. De parlementsleden vinden ook dat zo’n harde brexit niets verandert aan de problemen die de brexit met zich meebrengt. Ook dan moeten de rechten van Europese burgers op het eiland gevrijwaard worden, moet de Britse regering haar financiële engagementen nakomen en moet de Ierse grenskwestie geregeld zijn. Pas dan kunnen er handelsgesprekken opgestart worden.

“Nooit zullen we Singapore aan de Noordzee aanvaarden”

Guy Verhofstadt (Open Vld) waarschuwde ook voor pogingen van de huidige Britse regering om terug te komen op afspraken over eerlijke concurrentie die met May waren gemaakt in de politieke verklaring over de toekomstige relaties. “We gaan nooit aanvaarden dat het VK alle voordelen van vrijhandel krijgt, maar zich niet afstemt op onze ecologische, sociale en gezondheidsnormen. We zijn niet dom. We gaan onze eigen bedrijven en economieën niet doodmaken. Nooit zullen we een Singapore aan de Noordzee aanvaarden”, zei de oud-premier, die de parlementaire stuurgroep rond brexit leidt.

In de resolutie steunen de Europarlementsleden ook een eventueel nieuw Brits verzoek om uitstel indien er “redenen” en “een doel” bestaan. De tekst somt een aantal redenen op: het vermijden van een no deal exit, algemene verkiezingen of een nieuw referendum, het intrekken van het vertrek of de goedkeuring van een echtscheidingsakkoord. Het komt de staatshoofden en regeringsleiders van de 27 lidstaten toe om de Britten uitstel te gunnen. Het Europees Parlement moet wel instemmen met het akkoord over de boedelscheiding, alsook met eventuele latere handelsakkoorden.

Enkel Vlaams Belang stemt tegen

De brexit-resolutie, de eerste sinds de Europese verkiezingen van mei, werd goedgekeurd met een ruime meerderheid van 544 tegen 126 stemmen bij 38 onthoudingen. Aan Belgische zijde stemden enkel de drie verkozenen van Vlaams Belang tegen. Marc Botenga (PVDA) onthield zich. Net als de Polen van PiS namen de drie Europarlementsleden van N-VA afstand van de Britse conservatieven in de ECR-fractie en steunden de resolutie. Bourgeois bekloeg zich er wel over dat zijn fractie geen deel uitmaakt van de brexit-stuurgroep. “Een smet op het democratisch blazoen van dit parlement”, aldus de oud-minister-president. 
15 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Peter Bonacasa

  Jan Verstrepen, als je dan toch met spitsvondige, niet terzake doende opmerkingen wil scoren: de Engelsen hebben geen whiskey. Whisky daarentegen...

 • Jan Verstrepen

  Hij is vooral bang dat de Britten hem geen Whiskey meer zullen verkopen de rest is maar voor de show.

 • anna vandenberg

  Londen het financiële centrum, er zal wel een oplossing komen voor de miljonairs en miljardairs die gaan geen centen verliezen aan Brexit, misschien is Juncker er wel één van.

 • David Janssens

  Johnson moet met oplossingen komen zeggen de onverkozen bureaucraten in Brussel. Diezelfde bureaucraten roepen ook om het hardst dat het "Brexit akkoord" staat en niet aangepast wordt. De Britten zijn veel beter af zonder de EU, vooral zonder deal. Helaas zitten er in het Britse Lagerhuis ook veel ondemocratische lieden die de wens van het volk blijven negeren. Men heeft gekozen voor een Brexit, niet voor toestemming uit Brussel om te vertrekken.

 • Kees Huls

  De Britten willen de Brexit en wisten van te voren wat de voorwaarden hiervoor waren, die ze tekenden bij de toetreding tot de EG in 1963 en de oprichting van de EU (Verdrag van Maastricht 1992). De bal ligt nu echt alleen bij hen om het buitengrensprobleem op te lossen, zoals deze tussen Noord Ierland en Ierland. Als er een groot lek in de buitengrenzen zou ontstaan is de wereld (Europa) weer te klein!