Europeanen opgelucht over verwacht uitstel van VS-heffingen op auto's

Illustratiebeeld
Getty Illustratiebeeld
De Duitse en Franse ministers van Financiën zijn tevreden dat de Amerikaanse president Donald Trump een beslissing over de invoering van hogere heffingen op Europese auto's lijkt uit te stellen. "Een handelsoorlog zou enkel maar negatieve gevolgen hebben", zo reageerde de Franse minister Bruno Le Maire voor aanvang van overleg met zijn ambtgenoten van de andere eurolanden. 

Trump heeft in principe tot zaterdag de tijd om een beslissing te nemen over bijkomende heffingen op de invoer van auto's en onderdelen uit Europa en Japan, maar sinds gisteren duiken in verscheidene media berichten op dat het Witte Huis een beslissing met zes maanden zou uitstellen. Trump zou eerst het verloop van handelsonderhandelingen met beide handelspartners willen afwachten. 

Hogere heffingen hadden de reeds slabakkende Duitse industrie geen goed gedaan. "Het is zeer goed nieuws dat er een kans bestaat om de gesprekken voort te zetten en oplossingen te vinden", zo reageerde de Duitse minister Olaf Scholz. Le Maire beaamde. "We moeten er alles aan doen om niet in een logica van sancties te vervallen." 

Klimaatakkoord van Parijs

De VS en de EU willen de spanningen bezweren met een nieuw handelsakkoord over industriële producten. Vorige maand gaven de lidstaten de Commissie een mandaat om de gesprekken op te starten. Frankrijk stemde tegen omdat het land geen handelsonderhandelingen wil voeren met landen die het klimaatakkoord van Parijs niet erkennen. 

Eurozone

De ministers bogen zich vanmiddag in Brussel over de lagere groeiverwachtingen in de eurozone. De dreiging van een open handelsoorlog wordt als één van de grootste risico's aangestipt. Daarnaast wegen ook een aantal interne problemen op de economie, zoals de brexit en het budgettaire beleid in Italië. Daar trekt vicepremier en sterke man van de uiterst rechtse Lega, Matteo Salvini, in de Europese verkiezingscampagne hard van leer tegen de begrotingsregels in de eurozone. 

Minister van Financiën Giovanni Tria probeerde  de gemoederen te bedaren. "Het officiële document van de Italiaanse regering legt de juiste doelstellingen voor de openbare financiën vast. Dit is het beleid dat we volgen", zei hij bij aankomst. 

Italiaanse economie

De Europese Commissie publiceert op 5 juni haar oordeel over Italië. Ze vreest dat de Italiaanse economie dit jaar nauwelijks gaat groeien. Tegelijkertijd dreigt het begrotingstekort volgend jaar opnieuw boven de drempel van drie procent uit te stijgen en dreigt de enorme schuldenberg van het land verder toe te nemen tot 135 procent van het bruto binnenlands product. 

Het Italiaanse uitgavenbeleid weegt ook op de onderhandelingen die de ministers momenteel voeren om de eurozone te versterken. Donderdag hebben ze het onder meer opnieuw over de invoering van een aparte begroting voor de eurolanden. Gemikt wordt op een akkoord in juni.




Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.