Europeanen leven langer, maar hoe lang nog?

ANP
Op gezondheidsgebied scoren de Europeanen momenteel goede punten, maar aan dit goede nieuws - onder andere dat zij langer leven en dat de babysterfte flink is gedaald - kleven enkele dikke "maren". Dat is zowat de teneur van het Europese gezondheidsrapport 2015 dat de Wereldgezondheidsorganisatie WHO vandaag de wereld heeft ingestuurd.

Volgens Zsuzsanna Jakab, WHO-directrice voor de regio Europa (53 landen), zijn de inwoners van het oude continent flink op weg om de doelstellingen van Health 2020 te verwezenlijken. Health 2020 houdt de belofte in dat binnen vijf jaar voortijdige overlijdens aan zaken als hart- en vaatziekten, kanker, diabetes en chronische ademhalingsziektes jaarlijks met 1,5 procent te doen dalen.

Maar zoals elk huis heeft ook Europa een kruis, en op een resem essentiële gezondheidszaken scoort ons continent verre van goed. De gemiddelde Europeaan drinkt immers nog steeds teveel (alcohol), rookt als een Europese Turk en is te dik.

Alcohol en sigaretten
Hoewel de alcoholconsumptie, onder andere dankzij een reeks schrikcampagnes, fel is verminderd, blijft de Europeaan wereldwijd de grootste alcoholdrinker. Verspreid over de 53 landen is het verschil echter erg groot: dat gaat van 0,32 liter per inwoner per jaar tot 14,4 liter zuivere alcohol. Bijzonder veel wordt er gehesen in Wit-Rusland en Letland, relatief weinig in islamitische landen als Turkije en Azerbeidzjan.

In 39 van 41 onderzochte landen viel tussen 2010 en 2012 het tabaksgebruik drastisch terug. Maar nog steeds drie Europeanen op de tien kan niet zonder zijn/haar sigaretje. De grootste rokers zijn de Russen, de Georgiërs en de Grieken. Daarentegen laat het roken vooral de Denen en de IJslanders koud.

Vetzucht
Obesitas, zo blijft de WHO maar herhalen, zou wel eens tot dé kwaal van de 21ste eeuw kunnen uitgroeien. In alle 51 onderzochte landen ging de wijzer van de weegschaal naar boven. Staan vooral de Amerikanen bekend om hun vetzucht (61 procent), dan bewijzen de Europeanen ook op dit vlak hun trans-atlantische genegenheid met de VS (58,6 procent).

Tijd voor weer wat gunstig nieuws: het aantal doden bij verkeersongevallen is gedaald. Opletten echter als je in Kirgizië, Moldavië of Griekenland met de auto rijdt. Voor het hoogste gemiddelde aan moorden moet je in Rusland zijn, zelfdodingen zijn een specialiteit in Litouwen en Wit-Rusland. Op het vlak van zelfmoorden staat het Europese continent aan de top.

Eveneens weinig opbeurend is dat in het leeuwendeel van de Europese landen (41) de gemiddelde inwoner méér dan 15 procent van zijn budget aan gezondheidskosten ophoest. Dat betekent dat veel mensen bij langdurige ziektes in de armoede terecht dreigen te komen.

ANP