Europa zet zich schrap voor nieuwe stormen

Brighton Pier blijft voorlopig gesloten voor bezoekers.
UNKNOWN Brighton Pier blijft voorlopig gesloten voor bezoekers.

De Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) waarschuwt dat Europa ook vandaag en morgen zal geteisterd worden door sterke windvlagen die snelheden van meer dan 100 km per uur kunnen halen. De golven op zee kunnen tot 9 meter hoog reiken. Spanje heeft al alarmcode rood afgekondigd. In Ierland, Groot-Brittannië, Noorwegen, Frankrijk, Duitsland en Portugal geldt code oranje.

"Uiterst waakzaam"
Frankrijk krijgt deze middag windpieken van 133 km per uur over zich heen. Het gaat om Haute-Normandie, Picardië, Nord-Pas-de-Calais en de departementen van de Ardennen en de Marne. De WMO voorspelt voor de kusten van Portugal en het noorden van Spanje golven van 7 tot 9 meter. Op de Britse eilanden wordt de bevolking opgeroepen "uiterst waakzaam te zijn" voor de storm die deze avond verwacht wordt in het westen van Ierland en het noorden van Engeland.

Nog meer schade?
De storm van gisteren maakte alleszins al veel schade. In Groot-Brittannië werd de haven van Dover gesloten door de hevige regen hoge windsnelheden. In het zuidwesten van Engeland en het zuiden van Wales zaten duizenden bewoners zonder elektriciteit. In Frankrijk kostte de storm het leven aan een vrouw. Ze kwam om nadat ze geraakt werd door een tak die van een boom afbrak. (belga/sd)

Bilbao (Spanje) kreeg het vandaag al flink te verduren.
UNKNOWN Bilbao (Spanje) kreeg het vandaag al flink te verduren.
UNKNOWN