Europa wil opnieuw 3 miljard euro vrijmaken voor Syrische vluchtelingen in Turkije

Syrische vluchtelingen komen aan in het Turkse dorp Öncüpınar, dichtbij de grens met Syrië.
AFP Syrische vluchtelingen komen aan in het Turkse dorp Öncüpınar, dichtbij de grens met Syrië.
De Europese Commissie wil een tweede schijf van drie miljard euro vrijmaken voor de ondersteuning van Syrische vluchtelingen in Turkije. Dat heeft eurocommissaris voor Migratie Dimitris Avramopoulos woensdag aangekondigd. De steun maakt deel uit van de omstreden vluchtelingendeal die de Europese Unie in 2016 heeft gesloten met het regime van president Recep Tayyip Erdogan. 

Volgens Avramopoulos heeft het akkoord met Turkije zijn vruchten afgeworpen. De instroom van vluchtelingen naar Griekenland is de voorbije twee jaar spectaculair verminderd. De eurocommissaris meent dan ook dat de Europeanen hun beloftes moeten waarmaken en een tweede schijf van drie miljard euro moeten voorzien voor de ondersteuning van de zowat 3,5 miljoen Syrische vluchtelingen op Turks grondgebied.

Net als voor de eerste enveloppe wil de Commissie één miljard euro uit de Europese begroting. De lidstaten zouden opnieuw twee miljard euro moeten bijpassen. De eerste schijf is intussen volledig geprogrammeerd en in contracten gegoten. Met het geld hebben een half miljoen Syrische kinderen toegang tot onderwijs verkregen. Ook werden zowat 1,2 miljoen vluchtelingen financieel ondersteund met maandelijkse toelages.
20 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Benny Van den broeck

  Zielig van europa !! tijd om nu terug aan turkije te slijmen zeker ?? wat erg

 • mobius vandenhole

  De sultan zal nog een paleizeke kunnen bouwen

 • Fenasi Kerim

  Het werd tijd!!! Dat klein beetje steun van europa kan turkije wel gebruiken!

 • Ozkaya Kamil

  Genocide kijk eerst wat europa met afrika heeft gedaan of de amerikanen met indianen of israel met palesteinen of armenia met azerbaycan kijk eerst rond u mensen koerden leven al 100 jaar op turkse grond gebied nooit 1 ne gedood of rechte ontnomen enkel terroristen die eigen wetten proberen te creeeren worden gestrafd.

 • johan lanoot

  Waarom moeten wij Turkije betalen? Wie betaalt ons voor de opvang van vluchtelingen? Amerika? Saoud-Arabie? IK denk het niet.