Europa wil onderhandelingen met Kroatië afronden

UNKNOWN

De onderhandelingen over de toetreding van Kroatië tot de Europese Unie kunnen volgend jaar worden afgerond. Dat heeft voorzitter José Manuel Barroso verklaard na afloop van een onderhoud met de Kroatische premier Ivo Sanader.

Laatste fase
Volgens Barroso zal de Commissie dit najaar een planning opmaken voor de laatste fase van de technische onderhandelingen. Die zouden in de loop van volgend jaar afgerond kunnen worden.

Visvangst
De plotse doorbraak in het toetredingsproces was mogelijk omdat het Kroatische parlement in de nacht van woensdag op donderdag een voorlopig einde heeft gemaakt aan de beperkingen op de visvangst in een beschermde zone in de Adriatische Zee. De afscherming van de zone voor Italiaanse en Sloveense vissers dreigde het toetredingsproces te vertragen.

Toetreden in 2010
Kroatië voert sinds de herfst van 2005 onderhandelingen met de Commissie over lidmaatschap. Indien de gesprekken in 2009 tot een goed einde worden gebracht, zou het land in 2010 kunnen toetreden tot de Europese Unie. Dat zou van Kroatië, na Slovenië, het tweede land uit het voormalige Joegoslavië maken dat lid wordt van de Europese club. (belga/vsv)


Barroso schudt de hand van Sanader.
UNKNOWN Barroso schudt de hand van Sanader.