Europa wil het aantal dodelijke verkeersongevallen halveren tegen 2020

Siim Kallas
UNKNOWN Siim Kallas
De Europese Commissie heeft vandaag de plannen ontvouwd waarmee ze het aantal dodelijke verkeersongevallen tegen 2020 wil halveren. In 2000 legde de Commissie zichzelf die tienjarige doelstelling al eens op. Volgens eigen schattingen zal ze aan het eind van dit jaar uiteindelijk stranden op een vermindering met 40 procent. België bevindt zich rond dat Europese gemiddelde.

"Elke dag laten zo'n honderd mensen het leven op de Europese wegen. Voor elk overlijden moet bovendien gerekend worden op vier zwaargewonden. Toch ging de situatie er al goed op vooruit ten opzichte van 2000", benadrukt bevoegd eurocommissaris Siim Kallas. "Met de maatregelen die sindsdien getroffen werden, zijn in totaal al 80.000 mensenlevens gered", maakt hij zich sterk.
 
De daling in het voorbije decennium maakt het volgens Kallas wel moeilijker om nog nieuwe, doeltreffende maatregelen te vinden. Toch ontvouwde hij zijn plannen om het aantal tegen 2020 opnieuw te halveren. Zo stelt hij voor om bij de aanleg van nieuwe wegen enkel nog Europese fondsen aan te snijden als ze aan strenge veiligheidsregels voldoen. Op technisch vlak denkt hij aan slimme remsystemen en meer aandacht voor zwakke weggebruikers.
 
Voorts wil de Commissie meer inzetten op rijopleidingen en rijexamens. Zeker voor motorrijders is dit belangrijk, aangezien het aantal verkeersdoden in deze categorie als enige omhoog ging. En tot slot moet de effectiviteit van verkeerscontroles omhoog. Bij dat laatste punt wees Kallas trouwens op het voornemen van het Belgisch voorzitterschap om de grensoverschrijdende samenwerking voor de inning van verkeersboetes te versterken. (belga/ypu)