Europa vreest voor escalatie indien VS kerndeal met Iran opzeggen

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas (R) en zijn Franse ambtgenoot Jean-Yves Le Drian (L) in Berlijn.
EPA De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas (R) en zijn Franse ambtgenoot Jean-Yves Le Drian (L) in Berlijn.
Duitsland en Frankrijk hebben de Amerikaanse president Donald Trump al verschillende keren gewaarschuwd voor een uitstap uit het nucleaire akkoord met Iran. "Wij vrezen dat het opzeggen van de deal zal leiden tot een escalatie en een terugkeer naar de tijd voor 2013", zo zei de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Heiko Maas vandaag na een ontmoeting met zijn Franse ambtgenoot Jean-Yves Le Drian in Berlijn.

"Met een akkoord is de wereld beter af dan zonder. Wij hebben in Europees verband aan goede voorstellen gewerkt voor de Amerikaanse partner", klinkt het.
Beide buitenlandministers bevestigden nogmaals dat ze, onafhankelijk van de Amerikaanse beslissing, zullen vasthouden aan de deal. "Wij zien geen echte alternatieven", luidde het.

Gisteren liet de Iraanse president Hassan Rohani al verstaan dat de reactie van Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië op de beslissing van Donald Trump over het nucleair akkoord belangrijker is dan de beslissing van de Amerikaanse president zelf.

Weinig verandering

In Teheran zijn velen de mening toegedaan dat de beslissing van Trump voor Iran niet bepalend zal zijn. Het land wil dat de contractuele verplichtingen van het akkoord worden nageleefd, vooral dan wat betreft het economische luik. Maar omdat de economische afspraken ook nog onder de vorige president Barack Obama niet volledig werden omgezet, zal dat met Trump aan de macht weinig verandering brengen, klinkt het.

Rohani benadrukte opnieuw dat Iran voor alle mogelijke scenario's een optie heeft. Tegen 12 mei moet Trump beslissen of de VS in de deal blijft of niet. 

Het akkoord met Iran werd in juli 2015 door de VS, China, Rusland, Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland tot stand gebracht. Teheran verplicht zich voor minstens tien jaar wezenlijke delen van zijn atoomprogramma drastisch te beperken om geen kernwapens te kunnen bouwen. In ruil werden de sancties tegen Iran opgeheven en een normalisering van de handelsbetrekkingen met het westen in het vooruitzicht gesteld.
9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jean West

  Een overeenkomst met Iran noemde men dit. Ze bedoelden een gijzeling door Iran. Je heft de sancties op of ik ga ik kernwapens produceren. Nu zeggen ze gewoon weer hetzelfde.

 • Anita Wellens

  Als Israel en saudie arabia, de 2 grootste sponsors van terrorisme niet bestonden, of als hun wapens in beslag genomen werden, dan was er vrede in het midden oosten. Trump handeld in opdracht van Israel.

 • Gerard Braeckmans

  guido van de smissen, Trump gooit een overeenkomst met Iran gewoonweg in de vuilbak. Die man is niet te vertrouwen. En ballen? Zijn beleid is gewoonweg bedenkelijk te noemen. Het grenst aan gekheid.

 • jaak Peeters

  Europa wil de grootmogendheid uithangen. Uiteraard op onze kosten en zonder onze toestemming.

 • Serge Surmont

  De enige reden tot al die invasies is omdat die olielanden niet meer met USD willen betaald worden maar met EURO's. De staatsschuld van US is veel te hoog opgelopen. Ze hebben ook niet de goudvoorraad die hun vers geprintte geld garandeerd. Dus maar oorlog maken. Guido VDS, Trump heeft ballen in zijn kop waar verstand zou moeten zitten...