Europa vraagt uitleg aan Hongarije over migratiewetten

De Hongaarse regering kwam internationaal onder vuur te liggen met de bouw van omstreden omheiningen aan de grenzen.
ap De Hongaarse regering kwam internationaal onder vuur te liggen met de bouw van omstreden omheiningen aan de grenzen.
De Europese Commissie heeft in een brief aan de Hongaarse regering van premier Viktor Orban meer uitleg gevraagd over het omstreden asiel- en migratiebeleid van Boedapest.

"De Commissie heeft een administratieve brief gestuurd aan de Hongaarse autoriteiten, waarin we verduidelijking vragen over een aantal zaken die betrekking hebben op de wijze waarop Hongarije zijn asiel- en migratiebeleid en de controle van de grenzen beheert", zo deelde een woordvoerster mee. De Commissie wil binnen twee weken een antwoord. "We hopen vervolgens een dialoog aan te gaan."

Het Hongaarse parlement schaarde zich de voorbije weken achter twee reeksen wetten die de migrantenstromen naar het land moeten indammen. Sinds begin dit jaar zijn al bijna 300.000 mensen de grens overgestoken in de hoop om door te reizen naar het noorden van Europa, en Duitsland in het bijzonder.

Traangas en waterkanonnen

De Hongaarse regering kwam ook internationaal onder vuur te liggen met de bouw van omstreden omheiningen, eerst aan de grens met Servië en nu ook aan die met Kroatië. Ook kwam er zware kritiek omdat de politie enkele weken geleden traangas en waterkanonnen had ingezet tijdens rellen aan de grens met Servië.

Een nieuwe wet, die op 15 september in werking trad, voorziet tot drie jaar celstraf voor het overschrijden van de omheining. Bij materiële schade kan de straf oplopen tot vijf jaar. Op 21 september keurde het parlement ook nog een wet goed die het mogelijk maakt om het leger massaal te ontplooien aan de grens en die de ordediensten onder bepaalde voorwaarden mogelijkheden biedt om niet-dodelijke wapens in te zetten tegen migranten.