Europa vraagt Israël om sloopwerkzaamheden onmiddellijk stop te zetten

De sloopwerkzaamheden gebeuren in de wijk Sur Baher in bezet Oost-Jeruzalem.
AFP De sloopwerkzaamheden gebeuren in de wijk Sur Baher in bezet Oost-Jeruzalem.
De Europese Unie heeft vandaag aan Israël gevraagd om de “illegale” sloopwerkzaamheden van Palestijnse gebouwen bij Oost-Jeruzalem “onmiddellijk” stop te zetten. “Conform het oude Europese standpunt verwachten we dat de Israëli’s onmiddellijk de lopende sloopwerkzaamheden stopzetten”, zegt de woordvoerder van Federica Mogherini, de hoge vertegenwoordiger van het Europees buitenlandbeleid.

“De Israëlische kolonisatiepolitiek, met alle maatregelen die in die context zijn genomen, zoals gedwongen overplaatsingen, uitzettingen, sloopwerkzaamheden en inbeslagnames van woningen, is illegaal volgens het internationaal recht”, zegt woordvoerster Maja Kocijancic.

“Het voortzetten van deze politiek schaadt de levensvatbaarheid van de tweestatenoplossing en het perspectief op duurzame vrede. Het brengt ernstige schade toe aan de mogelijkheid dat Jeruzalem de toekomstige hoofdstad wordt van deze twee staten”, zegt Kocijancic.

Scheidingsmuur

“De Israëlische autoriteiten hebben tien Palestijnse gebouwen gesloopt, met ongeveer zeventig appartementen, in Wadi al Hummus, in de wijk Sur Baher in bezet Oost-Jeruzalem”, zegt de woordvoerster. “De meeste gebouwen liggen in zones A en B van de Westoever waar alle burgerlijke kwesties volgens het Oslo-akkoord onder de jurisdictie van de Palestijnse Autoriteit vallen.”

Israël zegt dat de geviseerde gebouwen zeer dicht tegen de scheidingsmuur zijn gebouwd, die het optrok in 2002, ten tijde van het geweld van de Tweede Intifadah (Palestijnse opstand, nvdr), om zich te beschermen tegen aanvallen uit de bezette Westoever. De Palestijnen beschuldigen Israël ervan dat het onder het mom van veiligheid hen dwingt om de regio te verlaten en de Israëlische kolonies uitbreidt. Ook klagen ze aan dat Israël gesloten akkoorden schendt.




5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Thomas Anderson

  Prachtige oplossing we stelen de helft van een land geven aan iemand anders.Dan zijn we verwonderd dat er meer dan 50 jaar oorlog is!

 • frans Venloo

  Zolang de VS er hun toestemming voor geven of zwijgen zal er niets veranderen integendeel Hoplijk komt loontje eens aan zijn boontje

 • Christophe Braem

  In dat geval mag Israël zijn boel pakken en vertrekken sinds het hun land niet is, maar dat van de Palestijnen.

 • Tamzin Andersen

  Als ieder land zich nu eens enkel met zijn eigen zaken zou bemoeien en het geld voor ontwikkelingslanden zou gebruiken voor zijn eigen bevolking, dan zou alles veel beter zijn.

 • Joseph Van Gool

  Zou het niet beter zijn dat ieder land eens bij zichzelf zou kijken en alles op een rijtje zetten alvorens ze zich nog gaan bemoeien met iemand anders?