Europa vraagt Iran om uraniumverrijking terug te schroeven

Europa vraagt Iran om uraniumverrijking terug te schroeven.
AFP Europa vraagt Iran om uraniumverrijking terug te schroeven.
Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie maken zich ernstig zorgen over het feit dat Iran sinds gisteren uranium verrijkt tot meer dan 4,5 procent, nadat het al komaf had gemaakt met de verplichting om maximaal 300 kilogram verrijkt uranium te stockeren. In een gezamenlijke mededeling vragen de Europese ondertekenaars van het nucleair akkoord met Iran aan de islamitische republiek om zich "zonder uitstel" weer aan de voorwaarden van het akkoord te houden.

Het internationale atoomenergieagentschap IAEA bevestigde gisteren dat Iran zich niet langer houdt aan de bovengrens van 3,67 procent verrijkt uranium. De overschrijding van deze limiet luidde de tweede, meer gevoelige fase in van de geleidelijke terugtrekking van Iran uit het nucleaire akkoord. Het vier jaar oude akkoord staat op losse schroeven sinds de Verenigde Staten zich er vorig jaar uit terugtrokken en nieuwe economische sancties oplegden aan Iran.

De andere ondertekenaars van het JCPOA, zoals het akkoord officieel heet, doen sindsdien verwoede pogingen om de afspraken uit 2015 te doen naleven. Ook nu vraagt Europa het akkoord niet te schenden. "Iran zegt dat het binnen het kader van het JCPOA wil blijven handelen. Het moet die woorden dan ook in daden omzetten door zonder uitstel zijn (verrijkings)activiteiten terug te draaien en het JCPOA volledig na te leven", zeggen de buitenlandministers van Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk in een gezamenlijke mededeling met Federica Mogherini, de hoge vertegenwoordiger van het buitenlands beleid van de Europese Unie. Ze vragen dat de ondertekenaars van het akkoord zo snel mogelijk rond de tafel gaan zitten.

De spanningen rond Irans nucleaire activiteiten draaien rond de vraag of het land kernwapens zal willen en kunnen ontwikkelen. Europa roept alle partijen op "zich verantwoord te gedragen".

Het JCPOA werd in juli 2015 overeengekomen tussen Iran, China, Frankrijk, Rusland, het VK, de VS (de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad), Duitsland en de EU. 
8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Yvan Lindekens

  Dat krijg je, als "a very stable genius" denkt dat hij alles beter weet. Het is een publiek geheim dat het er Trump om te doen is, zoveel mogelijk van Obama's erfenis te vernietigen, tegen om het even welke prijs: de akkoorden van Parijs, de Iran deal, het voorzichtige akkoord met Cuba, ACA ("Obamacare"), ... Dat is de ook de voornaamste reden waarom Trump in eigen land gezien wordt als een gestoorde.

 • Tom De Bondt

  Zou Europa niet beter aan de VS vragen om het akkoord na te leven? Dan doet Iran dat misschien terug ook, zoals ze deden vooraleer de VS het verdrag schond.

 • peter servranckx

  Ik ben benieuwd wat onze Europese leiders nu gaan ondernemen tegen Iran ? Op de VS moeten we niet rekenen die zijn er al tussen uit geknepen, blijkbaar wisten zij, als enigen dat ze er zich niet aan hielden

 • Geert Landsman

  Dan moet dat gelden voor ALLE landen en niet enkel Iran. Wat met Israel of de USA zelf? Vergeet niet, de USA is het enige land ter wereld dat burgers bestookt heeft met chemische en atoom bommen. Miljoenen burgerslachtoffers hebben die gemaakt sinds WO2....miljoenen burgers!

 • Van Eersel Guy

  Vragen kan je altijd he