Europa verwerpt “ultimatum” van Iran rond nucleair akkoord

Federica Mogherini, de Hoge Vertegenwoordiger voor het Buitenlandbeleid van de EU.
REUTERS Federica Mogherini, de Hoge Vertegenwoordiger voor het Buitenlandbeleid van de EU.
De Europese landen die betrokken zijn bij het Iraanse nucleaire dossier - Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië - en de Europese Unie hebben vandaag het "ultimatum" van Iran verworpen. Het land schortte gisteren enkele verplichtingen in het kader van het internationale atoomakkoord uit 2015 op.

Exact een jaar nadat de Verenigde Staten unilateraal uit de deal stapten en hun sancties tegen Iran herinvoerden, gaf Teheran aan de andere landen die het pact wel nog respecteren zestig dagen de tijd om de Iraanse olie- en bankensector uit het isolement te halen dat werd veroorzaakt door de Amerikaanse sancties. Gebeurt dat niet, dan dreigt Iran ermee om ook andere verplichtingen niet langer na te komen. 

"We verwerpen elk ultimatum en we zullen bekijken of Iran zijn engagementen op nucleair vlak nakomt", reageren Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië en Federica Mogherini, de Hoge Vertegenwoordiger voor het Buitenlandbeleid van de EU, vandaag in een gezamenlijk communiqué.

“Escalatie vermijden”

Ze stellen "volledig toegewijd te blijven aan het behoud en de integrale uitvoering van het nucleaire akkoord, een belangrijke verwezenlijking in de mondiale architectuur van nucleaire non-proliferatie, die in het belang van de veiligheid van iedereen is." De Europese partners roepen Iran op "elke escalatie" te vermijden.

De Verenigde Staten verscherpten gisteren hun economische sancties tegen Iran nog. Staal, ijzer, aluminium en koper werden toegevoegd aan de sectoren waartegen Washington strafmaatregelen treft. 
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • jaak Peeters

  Europa moet niks. Europa moet maar eens zien om te gaan met de groen-rode subversiviteit. Dat lijkt me een veel groter probleem.

 • Roland Jeronimus

  Europa moet kleur bekennen..

 • MICHELINE GEVERS

  Met dank aan president Trump wordt Iran weldra de nieuwe kernmacht. Ja, slapende honden wakker maken is gevaarlijk. Iran was braaf, maar Trump heeft ze kwaad gemaakt. Toch de "beste president ooit" volgen sommigen.

 • DIRK VANGOSSUM

  Amerika is onbetrouwbaar, en komt zijn afspraken niet na. Jammer dat we hun jachtbommenwerpers hebben gekocht.

 • isabel da silva

  Hoewel Iran zich strikt aan het akkoord hield ,heeft Trump het eenzijdig opgeblazen . Meer nog hij is gelijk met nieuwe sancties aangekomen en heeft bovendien alle andere landen bedreigt met sancties indien ze Iraanse olie durven aankopen . De tegenpartijen houden zich niet aan hun woord , waarom moet Iran dat dan wel ? Europa kakt in haar broek als Trump nog maar met zijn vingers knipt .