Europa verlengt sancties tegen Rusland

EPA
De buitenlandministers van de Europese Unie hebben tijdens een top in Luxemburg beslist de sancties tegen Rusland zes maanden te verlengen, tot begin volgend jaar. Die sancties beteugelen het optreden van Rusland in de Krim en in het oosten van Oekraïne, zo verklaarde een woordvoerster van de Europese Unie aan CNN.

Een jaar geleden werden de sancties opgelegd om Rusland te straffen voor het annexeren van de Krim en de militaire steun die het land verleent aan de separatisten in het oosten van buurland Oekraïne. De bezittingen van Russische bedrijven en privépersonen werden bevroren en bepaalde politieke figuren kregen een reisverbod opgelegd.

Een woordvoerder van het Kremlin heeft de verlenging van de sancties al veroordeeld. "Rusland ziet deze sancties uiteraard als ongegrond en illegaal, en we hebben die nooit aanleiding gegeven tot dit soort maatregelen, zei Poetins woordvoerder Dmitry Peskov. Hij zei voorts dat Rusland op zijn beurt zijn sancties tegen de Europese Unie zal verlengen. Daar gaat het vooral om importbeperkingen voor voedingswaren uit de EU. Hij voegde er aan toe dat de Europese sancties de belangen van de Europese belastingbetaler ondermijnen.