Europa stuurt hulp voor overstromingen in Balkan

Veertien EU-landen bereiden zich voor om materiaal en experts te sturen naar Bosnië en Servië. Dat heeft de Europese Commissie, die de hulp zal coördineren, laten weten. In Bosnië en Servië zijn bij de zwaarste overstromingen in 120 jaar op drie dagen tijd zeker 16 doden gevallen. Gevreesd wordt dat de dodentol nog verder zal oplopen, omdat de autoriteiten in Belgrado weigeren het aantal doden mee te delen voor het einde van de reddingswerken.

Naar Bosnië zijn helikopters en bootjes onderweg om te helpen bij de evacuatie, maar ook medicijnen en voeding. In Bosnië heeft het noodweer al 13 doden gemaakt, aldus een officiële bron. Ook een groep experts in civiele bescherming reist af naar de Balkanlanden.

In Servië is er al weet van drie slachtoffers. Ook daar zullen zondag experts en evacuatiemateriaal aankomen. In steden waar het water zich alweer aan het terugtrekken is, zijn lichamen gevonden, heeft Belgrado laten weten. Om hoeveel lichamen het gaat, wilden de autoriteiten nog niet kwijt.

"We blijven onze buren helpen, als ze het nodig hebben", zei Kritsalina Georgieva, Europees Commissaris voor humanitaire hulp. Behalve België sturen onder meer Duitsland, Oostenrijk, Slovenië, Frankrijk en Kroatië personeel of materiaal.

REUTERS
AFP
REUTERS