Europa stelt beslissing over gemanipuleerde maïs uit

De Europese Commissie heeft haar beslissing over de teelt van twee genetisch gemanipuleerde maïssoorten uitgesteld tot januari. In de lobby van het Commissiegebouw voerde een twintigtal activisten van Greenpeace actie tegen de invloed van de biotechindustrie en een mogelijke toelating van de teelt. Een bron bij de Europese Commissie meldt aan het Franse persbureau AFP dat het dagelijks bestuur van de Europese Unie dit jaar geen beslissing meer zal nemen over de genetisch gemanipuleerde maïssoorten BT11 en 1507.

Commissie verdeeld
Binnen de Commissie bestaat al weken sterke verdeeldheid over een eventuele toelating. Na een positief advies van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid EFSA leken de meeste commissarissen bereid het licht op groen te zetten, maar eurocommissaris voor Milieu Stavros Dimas ging op de rem staan.

Voorzorgsprinicipe
Dimas wil voor het eerst beroep doen op het voorzorgsprincipe. Hij vreest dat de maïssoorten giftig kunnen zijn voor sommige vlindersoorten, een bedreiging kunnen vormen voor andere insecten en de kwaliteit van de grond kunnen ondermijnen.

Commissiegebouw binnengedrongen
De Griekse eurocommissaris kreeg steun van milieuorganisatie Greenpeace. Enkele activisten drongen het Commissiegebouw binnen en laakten middels een parodie de "buitenproportionele invloed van de ggo-lobby in de Europese besluitvorming". (belga/vsv)