Europa's grootste ‘succesverhaal’ viert officieel zijn 20ste verjaardag

Mario Draghi toont een reusachtige euro ter viering van de 20ste verjaardag van de munt.
AFP Mario Draghi toont een reusachtige euro ter viering van de 20ste verjaardag van de munt.
De euro bestaat met ingang van het nieuwe jaar 'officieel' twintig jaar. Volgens Brussel is dat iets om te vieren, omdat de munt daar wordt gezien als een van de grootste Europese succesverhalen ooit. Maar de euro kende ook diepe dalen, bijvoorbeeld tijdens de eurocrisis met Griekenland.

In januari 1999 werd de euro ingevoerd als rekeneenheid voor de financiële markten. Voor het grote publiek was het nieuwe geld pas begin 2002 te gebruiken, daarvoor kon je in Europa nog niet met euromunten betalen, 

Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, herinnert zich het lange proces vooraf nog goed. Als minister van Financiën van Luxemburg was hij er in 1992 al bij toen het verdrag van Maastricht getekend werd.

Belangrijkste handtekening ooit

“Ik ben ervan overtuigd dat dat de belangrijkste handtekening is die ik ooit heb gezet”, aldus Juncker. Ook Europees president Donald Tusk benadrukt het belang van de munt. “De creatie van de euro twintig jaar geleden was een keerpunt in de Europese geschiedenis, samen met de bevrijding van Centraal- en Oost-Europa en de hereniging van Duitsland”, aldus Tusk.

Tegelijkertijd wijzen beide Europese leiders erop dat de veerkracht van de euro met het oog op toekomstige crisissen, versterkt moet worden. “Er kan geen twijfel bestaan over onze politiek wil”, aldus Juncker. “We moeten voorbereid zijn op wat de toekomst kan brengen.”

Logisch gevolg

Volgens Mario Draghi, de president van de Europese Centrale Bank (ECB), moet de komst van de euro vooral worden gezien als logisch en noodzakelijk gevolg van de gemeenschappelijke Europese markt. Draghi somt ook meteen wat voordelen op: “Het maakt het gemakkelijker om binnen het eurogebied en daarbuiten te reizen, te handelen en transacties uit te voeren.”

Onderzoek uit Brussel wijst uit dat ongeveer drie kwart van de burgers in de eurolanden er inmiddels van overtuigd is dat de euro goed is voor de economie. Maar de laatste jaren is er tevens veel scepsis over de euro.

Mario Draghi.
REUTERS Mario Draghi.

Europese schuldencrisis

De financiële crisis van 2008 en de schuldencrisis van 2010-2012 deden de euro wankelen. Dat vestigde de aandacht op de handicaps van de euro: een gebrek aan budgettaire solidariteit in Europa, de grote verschillen tussen de verschillende economieën, het ontbreken van een ultieme kredietverlener, enzovoort.

De euro leidde tot spanningen tussen de zuidelijk en noordelijk gelegen landen in navolging van de Griekse crisis. Zo beschuldigden de Zuid-Europese landen de noordelijke landen van neoliberalisme, terwijl het noorden het zuiden laks noemt, aldus professor aan de IESEG School of Management Eric Dor.

Op politiek vlak werd echter weinig gedaan om de gebreken van de euro aan te pakken. De 19 landen hebben vandaag nog steeds geen middelen om de convergentie te realiseren of om investeringen te doen om het hoofd te bieden aan de economische uitdagingen. De Franse president Emmanuel Macron had een zeer ambitieuze begroting voor ogen, maar dat was zonder Duitsland gerekend, dat gekant is tegen elke vorm van het herverdelen van de schulden.

Stabieler

In de Europese politiek valt in ieder geval nog veel werk te verzetten rond de euro. Als de recente begrotingsproblemen in Italië iets hebben aangetoond, is het wel dat er zomaar een nieuwe crisis à la Griekenland zou kunnen ontstaan.

Het vereist waarschijnlijk ook nog veel kunst- en vliegwerk van politici om het financiële systeem nog stabieler te maken. Daarvoor lijkt immers meer fiscale en politieke eenwording in Europa nodig en dat laatste zal vrijwel zeker op politieke weerstand stuitten.

Corne van Zeijl on Twitter

Euro 20 jaar hiep hiep hoera. 36% van de wereldwijde betalingen wordt nu in euro's gedaan. 20% van wereldreserve munt nu euro en 38% van de bevolking heeft nooit anders gekend dan de euro. Men is ok steeds postiever (FT) https://t.co/ZzkaJPOBJW
14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jose Van Hauwaert

  Is alles duurder geworden in vergelijking met vroeger? Zal wel zijn, maar, toen had men 1 telefoon, 1 Tv, 1 Auto, 1 Radio per familie. Nu, in iedere kamer een Flatscreen, iedereen zijn IPHONE, Samsung,Tablet en PC, iedereen zijn auto in de familie en 3 tot 4 keer per jaar op het vliegtuig naar de zon of de sneeuw. Materialism kills the cat... een beetje minder zou ook kunnen.

 • Paul Van Oosterwijck

  een succes ? Alles is duurder geworden, veel duurder. Jonge mensen beseffen de waarde van één euro niet meer, en staan er ook niet bij stil. Wie zou er vroeger 400 frank (10euro) betaald hebben voor een cinematicket, 60 fr voor één lter benzine, 90 fr voor een brood, 100 fr voor een pint , 8000 fr voor een "goedkope" smartphone enz enz ...

 • Inge De Keyzer

  een succes een ramp bedoel je sinds de invoering swingen de prijzen de pan uit en de rijken worden rijker en de armen armer , als het loon zo zou stijgen zoals de prijzen waren we nu allemaal miljonair maar we worden elk jaar meer en meer gepluimd en zeg nu niet dit jaar weer wat meer loon met de taxshift want ze geven 37 € maar nemen 100 € meer af met taxen en verdoken belastingen arm Belgie het volgende Griekenland

 • Roger Wellens

  Het stokpaardje van de Bilderberggroep, alsook de EU landen zonder grenzen.

 • Danny De Ruelle

  als dat een succesverhaal is zal het toch alleen maar voor de rijken en de industrie geweest zijn, want voor de gewone burger is alles peperduur geworden, destijds met de BFR kwam ik een maand toe met 2000 bfr, als ge nu uwe kop buiten steekt met 50€ in je zakken kom je nog geen weekend toe