Europa plant strengere visumvoorwaarden voor landen die geen illegale migranten terugnemen

Getty Images
Landen die niet genoeg meewerken om illegale migranten terug te nemen, kunnen binnenkort gestraft worden met strengere visumvoorwaarden. Bewoners in zulke landen zouden het dan moeilijker hebben om een visum te verkrijgen om naar Europa te reizen. De nieuwe aanpak maakt deel uit van een hervorming van het Europese visumbeleid, dat woensdag werd presenteerd. 

De Commissie wil de hervorming aanwenden om het visumbeleid als hefboom in te zetten in het migratiebeleid. Er wordt een nieuw mechanisme voorgesteld, met strengere voorwaarden voor de behandeling van visa voor de inwoners van landen die onvoldoende meewerken bij de terugname van illegale migranten. Dat stelde eurocommissaris voor Migratie en Binnenlandse Zaken Dimitris Avramopoulos vandaag voor.

Ze zouden bijvoorbeeld meer moeten betalen, meer documenten moeten aanleveren, langer moeten wachten op een beslissing en visa van kortere duur krijgen. In een eerste fase zou zo'n verstrengd regime diplomaten en andere speciale categorieën reizigers kunnen treffen, in een tweede fase gelden de regels voor alle inwoners van dat land.

Voordelen voor bonafide reizigers

Daarnaast maakt de hervorming van de visumcode het voor bonafide reizigers makkelijker om een reis naar Europa te maken. Ze zullen voortaan al zes in plaats van drie maanden voor hun afreis een visum kunnen aanvragen. De termijn voor beslissingen over visumaanvragen zal bovendien ingekort worden van vijftien tot tien dagen. Ook moeten lidstaten aan de grens visa kunnen verstrekken voor een verblijf van maximaal zeven dagen op hun grondgebied. 

De Commissie wil de kostprijs van een visum wel 20 euro duurder maken: van 60 tot 80 euro. Toch blijven Europese visa volgens Avramopoulos goedkoper dan die voor de Verenigde Staten of China. De extra inkomsten moeten verzekeren dat de lidstaten voldoende consulair personeel kunnen aanhouden en de informaticasystemen en veiligheidsscreenings kunnen upgraden. 
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • stefan crama

  Schrap elke steun aan landen die hun eigen uitschot weigeren en verleen geen enkele visum meer.Dan zal je de boel pas zien bewegen.

 • Albert Hendrix

  Alle betrekkingen verbreken met wie zijn eigen volk niet terugneemt en sancties invoeren

 • Dan Midden

  kan men niet beter de europese steun koppelen aan de verplichting tot terugname illegale migranten en criminelen. Soedan is zo een mooi voorbeeld dat enorme steun krijgt van de EU doch o wee als je er iemand naar terug durft sturen!

 • frank triolet

  Haha die landen willen niet naar Europa komen wegens teveel vreemdelingen moslims . Bende euro debielen.

 • Fredien Vandervekens

  Mogen we weten, welke landen zoal "in aanmerking" komen ? Gezien het feit dat, de "nationaliteiten" van de alhier, rondhangende illegalen, zeer wijd uiteenloopt. Horen "Noord-Afrikaanse" nationaliteiten daar, eveneens bij ? Europa en zijn "goede betrekkingen" mèt, kennende. Pleistertje op ...? Vanwege de Europese "elite" ?