Europa onderzoekt financiële steun na stormschade Xynthia

UNKNOWN

Frankrijk onderzoekt of het een beroep kan doen op het Solidariteitsfonds van de EU voor financiële steun aan de slachtoffers van de storm Xynthia, die in het laatste weekend van februari 53 mensenlevens eiste in de Charente-Maritime en over grote delen van Frankrijk schade aanrichtte. Dat heeft eurocommissaris voor Milieu Janez Potocnik donderdag gezegd in het Europees Parlement. Zelf bestudeert hij "alle instrumenten op Europees niveau om de schade te vergoeden".

Xynthia zorgde aan de Franse Atlantische kust voor tientallen doden en vermisten, en maakte honderden mensen dakloos. Dijken werden doorgeslagen en spoorweg- en telecominfrastructuur liep grote schade op. Het zoute zeewater heeft heel wat visserijactiviteit onmogelijk gemaakt.

Solidariteitsfonds
Commissaris Potocnik, die ook namens zijn collega van Regionaal Beleid Johannes Hahn sprak, bekijkt of het Solidariteitsfonds kan worden ingeschakeld, dat specifiek werd opgericht om slachtoffers van rampen te helpen. Het moet evenwel om een grote ramp gaan, legde Potocnik uit, wat betekent dat de aangerichte schade meer dan 0,6 procent van het bbp van het getroffen land moet bedragen. Voor Frankrijk komt dat neer om 3,47 miljard euro.

In bepaalde specifieke gevallen kan het geld van het fonds ook voor kleinere rampen worden ingeschakeld. Frankrijk onderzoekt nu of dat ook voor Xynthia geldt.

De Europese Commissie zal ondertussen van het "politieke momentum" gebruikmaken om te sleutelen aan het Solidariteitsfonds, luidde het, zodat er bijvoorbeeld een beroep op gedaan kan worden bij andere dan natuurrampen en eventueel voorschotten kunnen worden betaald. (belga/eb)