Europa moet Schotse kilt beschermen

Van parmesan tot jenever, van champagne tot fetakaas, steeds meer producten krijgen de jongste jaren bescherming tegen nabootsers, in de vorm van erkenning door de EU. Nu meldt de Independent on Sunday dat ook de Schotten een eigen product beschermd willen zien. Ditmaal gaat het echter niet om voedsel maar om een kledingstuk: de Schotse kilt.

Beschermen tegen namaak
Op een fles champagne, zo heeft Europa bepaald, mag alleen champagne staan als de drank in het gelijknamige stukje Frankrijk is geproduceerd. En uitgaande van die norm kreeg een groeiend aantal typisch (streekproducten) officiële bescherming tegen imitatie vanuit het buitenland. In vrijwel alle gevallen gaat het tot dusver om zaken die gegeten of gedronken kunnen worden.

Campagne gelanceerd
Maar in Edinburgh is nu een campagne gelanceerd om ook een kledingstuk zo'n "beschermde bepaling van oorsprong" te geven, namelijk de kilt waarin echte mannen met een Schots paspoort zich graag vertonen. Kiltmaker Howie Ncholsby is het namelijk beu dat er in andere landen geruite rokjes worden gemaakt die dan als Schotse kilt op de markt worden gebracht, en heeft zijn plaatselijk lid van het Europees parlement gevraagd om daar tegen te protesteren. Hun eis: alleen kilts die met de hand zijn gemaakt, in Schotland en van wol die door Schotse schapen werd geproduceerd mogen voortaan de trotse woorden Schotse kilt op het etiket hebben.

'Schotse kilt'
Alle andere gelijksoortige rokjes zouden dan, als Europa dit Schotse verzoek inwilligt, alleen kilt mogen worden genoemd. Volgens Nicholsby is zijn actie het gevolg van jarenlange frustratie. "Ik ben het beu om kilts van slechte kwaliteit te zien, die niet hier gemaakt zijn en die toch worden verkocht als 'Schots'. Ze zijn niet om aan te zien, zo lelijk. Het lijken wel keukendoeken. Het gevolg is dat mensen niets meer willen weten van kilts".

Steun Nationalistische partij
Niet verwonderlijk heeft de Schotse Nationalistische partij zich achter deze campagne geschaard door contact op te nemen met de Europese Commissaris voor Consumentenbescherming, Meglena Kuneva. Het is nu wachten op haar antwoord om te zien of dit in de 16de eeuw ontworpen kledingstuk (dat trouwens een Scandinavische naam draagt) binnenkort officieel als even uniek zal worden beschouwd als bijvoorbeeld Edamkaas. (belga/vsv)

UNKNOWN