Europa moet 'racistische' video intrekken

De Europese Commissie heeft een video ingetrokken die de uitbreiding van Europa wou promoten. Het sterk aan de Quentin Tarantino-klassieker 'Kill Bill' refererende filmpje zou volgens criticasters racistisch zijn.

In de video is te zien hoe drie mannen, die uit Oost-Azië, de Arabische wereld en Brazilië lijken te komen, in pure 'martial arts'-stijl een vrouw bedreigen. De vrouw, die in een geel blinkend pakje herinneringen oproept aan Uma Thurman in 'Kill Bill', vermenigvuldigt zichzelf tot de twaalf sterren op de Europese vlag en omsingelt zo haar belagers, die verslagen hun wapens laten vallen.

Excuses
Onder het motto 'Growing Together' kan dit gezien worden als een 'samen staan we sterk'-metafoor voor de Europese lidstaten, maar dat heeft niet iedereen zo begrepen. Nadat de commissie een aantal klachten ontving over stereotypering in de video, besloot ze de promofilm terug te trekken en bood ze haar excuses aan.

Stefano Sannino, directeur-generaal Uitbreiding in de Europese Commissie, betreurt dat de campagne zo'n verloop kent. "Bij onze doelgroep van 16- tot 24-jarigen, die de referenties naar martial arts-films en video's begrijpt, was de respons positief", stelt hij. "De video begint met de vaardigheden van de mannen, en eindigt in een toestand van wederzijds respect." Toch moest ook de Europese topambtenaar toegeven dat anderen 'bezorgd waren om de boodschap in de film'.

Onder de critici bevindt zich onder meer de onafhankelijke denktank Open Europe. "Het is een ondoordacht initiatief", luidt het daar. "We kunnen ons afvragen of dit iets is waar men geld moet aan besteden, en wat het bijdraagt aan de promotie van uitbreiding. Verrassend, want de Europese Unie stelt zich doorgaans politiek correct op."