Europa maakt geld vrij voor bijstand aan vluchtelingen in Servië en Macedonië

Een politiekorps uit Macedonië voorkomt dat migranten met tientallen tegelijk over de grens stormen. Ze verlenen voorrang aan families met kinderen.
AP Een politiekorps uit Macedonië voorkomt dat migranten met tientallen tegelijk over de grens stormen. Ze verlenen voorrang aan families met kinderen.
Een dag voor Europees topoverleg in Wenen over de vluchtelingencrisis op de Westelijke Balkan heeft de Europese Commissie 1,5 miljoen euro vrijgemaakt voor humanitaire bijstand aan vluchtelingen in Servië en Macedonië.

"De Westelijke Balkan wordt geconfronteerd met een ongezien aantal doorreizende vluchtelingen en migranten. De Europese Unie voert haar humanitaire bijstand op om hen van hoognodige hulp te voorzien", zo kondigde eurocommissaris voor Humanitaire Hulp Christos Stylianides vandaag aan. Het geld dient om onder meer drinkwater, gezondheidszorg, onderdak en bescherming voor vluchtelingen te voorzien en de opvangcentra te verbeteren.

De Westelijke Balkanroute is een van de voornaamste toegangspoorten tot de EU geworden. Dagelijks proberen duizenden vluchtelingen via Griekenland, Macedonië en Servië EU-lidstaat Hongarije te bereiken. De massale toestroom zet de regio onder hoogspanning. Macedonië kondigde vorige week enkele dagen de noodtoestand af aan de grens met Griekenland. De Hongaren leggen de laatste hand aan een hek dat de volledige grens met Servië moet afsluiten en de regering besloot woensdag nog ruim 2.000 bijkomende politieagenten naar de grens te sturen.

Kwetsbaar

"Er is echte ongerustheid dat vluchtelingen vast komen te zitten in een niemandsland op de Balkan, zonder bescherming of steun, terwijl de EU-lidstaten de andere kant opkijken. Dit maakt hen kwetsbaar voor nog meer mensenrechtenschendingen", zo waarschuwt Amnesty International in de aanloop naar een al langer geplande top in Wenen die nu volledig gekaapt dreigt te worden door de vluchtelingencrisis op de Westelijke Balkan.

Morgen reizen naast de premiers van Albanië, Kosovo, Macedonië, Servië, Montenegro en Bosnië-Herzegovina ook EU-leiders als de Duitse bondskanselier Angela Merkel naar Wenen af. Duitsland, de eindbestemming van vele vluchtelingen, hamerde al meermaals op de nood aan een coherent Europees beleid. Merkel krijgt alvast steun van Oostenrijk in haar pleidooi voor een billijke verdeling van vluchtelingen over de EU-lidstaten. Ook de Europese hoge vertegenwoordigster voor het buitenlands beleid Federica Mogherini tekent present.

AP

'Er is echte ongerustheid dat vluchtelingen vast komen te zitten in een niemandsland op de Balkan, zonder bescherming of steun'

Amnesty International

Economische ontwikkeling

Maar de top in de Oostenrijkse hoofdstad gaat ook over regionale samenwerking en economische ontwikkeling in de Westelijke Balkan. De huidige vluchtelingenstromen omvatten immers niet enkel mensen die de oorlogen in Syrië, Irak of Afghanistan ontvluchten. De zorgwekkende economische toestand in de landen van de Westelijke Balkan is ook een bron voor grote aantallen migranten op zoek naar een beter leven in de EU.