Europa maakt 35 miljoen euro noodhulp vrij voor Somalië

De Somalische president Sheikh Sharif Sheikh Ahmed
UNKNOWN De Somalische president Sheikh Sharif Sheikh Ahmed
De Europese Commissie trekt 35 miljoen euro uit voor humanitaire hulp aan Somalië. Het geld, dat aan een hele waaier doelen besteed zal worden, moet ongeveer 3,2 miljoen mensen in nood ten goede komen.

Meer dan 18 jaar stammentwisten en ander intra-Somalisch geweld hebben het Oost-Afrikaanse land helemaal uitgekleed. Ook bijkomende natuurrampen als droogtes, overstromingen en het uitbreken van verschillende besmettelijke ziektes hebben "een vernietigende impact" gehad op de bevolking, erkent de Commissie.

In de eerste helft van 2010 hadden 3.200.000 Somaliërs - of 42 procent van het totale aantal inwoners - dringende humanitaire hulp en steun bij voorziening in het levensonderhoud nodig. Het terrein leert bovendien dat de situatie in de tweede helft van dit jaar wellicht niet zal verbeteren.

De 35 miljoen euro is bestemd voor een uitgebreide reeks doelen: gezondheid, voeding, voedselhulp en -veiligheid, water en gezondheid, non-food/bescherming, beperking van het risico op rampen, logistiek, veiligheid en de coördinatie van partneroperaties.

Het geld komt bovenop de 20 miljoen euro die in juni al werd vrijgemaakt voor zes landen in de Hoorn van Afrika die al vaak het slachtoffer geworden zijn van droogte, waaronder Somalië. (dpa/adb)