Europa krikt doelstelling hernieuwbare energie op naar 32 procent tegen 2030

Archiefbeeld.
Photo News Archiefbeeld.
Het aandeel van hernieuwbare energie moet in de Europese Unie tegen 2030 toegenomen zijn tot 32 procent. Daarover hebben de onderhandelaars van de EU-lidstaten, het Europees Parlement en de Europese Commissie deze ochtend een akkoord bereikt.

Het aandeel hernieuwbare energie (uit bijvoorbeeld zon, wind en biomassa) in de EU bedraagt momenteel ongeveer 17 procent. De nieuwe doelstelling van 32 procent ligt 5 procentpunten hoger dan oorspronkelijk gepland. De verschillende instellingen moeten het compromis wel nog formeel goedkeuren.

Het aandeel hernieuwbare energie (uit bijvoorbeeld zon, wind en biomassa) in de EU bedraagt momenteel ongeveer 17 procent. De uitbouw moet helpen om de EU-klimaatdoelstellingen te halen. Tegen 2030 zou de uitstoot van CO2 40 procent onder het niveau van 1990 moeten liggen.

Nog volgens het akkoord zal palmolie als biobrandstof vanaf 2023 worden uitgefaseerd. Voor huishoudens wordt het makkelijker zelf energie op te wekken.

"Deal!", tweette Eurocommissaris voor Klimaat Miguel Arias Canete deze ochtend. "Hernieuwbare energie is goed voor Europa en vandaag is Europa ook goed in hernieuwbare energie. Dit akkoord is een felbevochten zege voor onze inspanningen om het echte potentieel van de Europese transitie naar propere energie te benutten."

Het Climate Action Network is ondanks de verhoging ontgoocheld. "Er is veel meer ambitie nodig" om de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs te behalen, klinkt het. Volgens de milieuorganisatie worden de mogelijke rampzalige gevolgen van de klimaatopwarming niet voldoende ernstig genomen. Ook Greenpeace had op meer gehoopt.

"Grote stap vooruit"

Europarlementslid Kathleen Van Brempt (sp.a) reageert tevreden dat "het Steenkool-Vlaanderen van N-VA zijn slag niet heeft thuisgehaald". "In plaats van de 27 procent hernieuwbare energie tegen 2030, waar Vlaanderen samen met de steen- en bruinkoollanden uit Oost-Europa voor gevochten heeft, hebben we nu gelukkig een akkoord rond een bindende doelstelling van 32 procent", reageert ze. 

De sociaaldemocrate, die de energiedossiers binnen haar Europese fractie coördineert, had graag nog meer ambitie gezien, maar spreekt niettemin van "een grote stap vooruit". 

Kathleen Van Brempt.
Belga Kathleen Van Brempt.

Sp.a klaagde vanochtend nog aan dat de Vlaamse regering in de onderhandelingen op de rem stond. Dat er toch een akkoord is bereikt, toont volgens Van Brempt aan dat "België steeds minder kan wegen op het Europese beleid door de tegendraadse houding van N-VA in heel wat Europese dossiers". 

Ambitie

Ook Open Vld vindt dat België en Vlaanderen ambitie moeten tonen. Volgens Vlaams minister van Energie Bart Tommelein is de Europese doelstelling van 32 procent hernieuwbare energie tegen 2030 "haalbaar als alle landen er samen voor gaan". "Ik zal met een ambitieus plan naar de Vlaamse regering gaan over hoe en hoeveel Vlaanderen kan bijdragen om die doelstelling met Europa te halen", klinkt het.

Als het van Willem-Frederik Schiltz, Vlaams parlementslid en energiespecialist van Open Vld, afhangt, mogen België en Vlaanderen "niet langs de zijlijn blijven staan". "We mogen in dit debat niet in één naam genoemd worden met landen die klimaatsceptisch zijn, landen die nog volop afhankelijk zijn van steenkool en dat willen blijven", klinkt het.

Bart Tommelein.
Photo News Bart Tommelein.

Volgens Schiltz moet de verhoogde Europese doelstelling een signaal zijn om voluit in te zetten op hernieuwbare energie. "Open Vld zal niet een remmende factor zijn. We zijn goed op weg. We hebben onze doelen binnen bereik, maar we moeten wel doorzetten. Dit moet ook het standpunt zijn uit de mond van al onze ministers op internationaal niveau: België steunt de ambitie voor 32 procent, ze zal de doelstellingen halen en houdt vast aan de kernuitstap."

"Duidelijk signaal"

Groen spreekt van een "duidelijk signaal aan de energiesector". "Dit is een compromis waar ik mee kan leven", zegt Europarlementslid Bart Staes. "Investeerders weten welke kant de EU opgaat."

Groen is ook tevreden met de beperking van biobrandstoffen van voedselgewassen. Het gebruik daarvan is al langer omstreden in het debat over de vergroening van het transport. Met het nieuwe akkoord wordt de subsidiëring ervan aan banden gelegd, zo merkt Staes op. 

Bart Staes.
rv Bart Staes.5 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • marc werbrouck

  Iedereen wordt dus verplicht te investeren? Ook mensen die niet over de nodige financiële middelen beschikken. En enkel de grote verbruikers sponsoren natuurlijk, het plebs betaalt wel. Zielig..

 • werner beckers

  Opwekken van eigen energie wordt hier gestimuleerd maar daarna aan alle kanten belast zodat het niet meer interresant is ,enkel de grote spelers worden bevoordeeld

 • Roger Gilis

  Oei, oei, oei, dan zal België een fameus tandje mogen bijsteken en wij weer meer betalen.

 • raf janssens

  Stilaan tijd om mijn dieselgenerator op te starten en off grid te gaan.

 • chris delanghe

  en wat doet europa om waterstof als brandstof te promoten bij de autoconstructeurs? gratis brandstof en niet vervuilend ... Niets omdat het niets opbrengt voor de olieboeren en taksen, want water als brandstof? daar zijn ze als de dood voor! bende hypocrieten.